I Cia Sandells bilar är alla klockor som inte längre fungerar ställda på klockslaget 05.45. Det var då rebellen och filmikonen James Dean körde ihjäl sig i sin Porsche Spyder, i september 1955. Att 1950-talet är stort för Cia är uppenbart.

Bilen som just den här klockan sitter i är en Chevrolet Bel Air från 1957. En riktig klassiker med en original 283 motor och en tvåväxlad Power Glide automatlåda. Hon såg en sådan i filmen "Dirty dancing" där Patrick Swayze körde runt med en svart Bel Air. Sedan dess har den varit en av hennes drömbilar och nu har hon skaffat en egen.

Det är den sista modellen som togs fram innan de fick stora fenor och andra grejor som inspirerades av rymden och månraketerna, säger hon.
Artikelbild

| Cia Sandell lyssnar gärna på banden TT Grace från Stockholm och Go Getters från Västerås. "Glenn Miller och Johnny Cash är också bra", säger hon.

Bilträffar

Med sin Bel Air cruisar hon och åker på bilträffar så ofta hon kan. Gärna med särbon Joacim Axelsson som delar hennes intresse.

De här två är som skönheten och odjuret, säger hon när Joacim parkerar sin ombyggda Chevrolet Chevelle bredvid hennes Bel Air.

Båda bilarna är Chevor men så olika de kan bli – förutom att de är svarta. Joacims är helt modern under skalet med nästan 600 hästkrafter, medan Cias är så gott som original och helt i bruksskick.

Artikelbild

| För Cia Sandell är det bilar och stajling à la 1950-tal som gäller. I bagaget på sin Bel Air har hon verktyg i en tidsenlig resväska, men även sminkgrejor hör till packningen.

Jag hittade min på Blocket av en slump i våras och det sa klick direkt. Jag hade inte pengar just då, men två månader senare var bilen fortfarande inte såld och då åkte jag och barnen ner till Nossebro och köpte den. Jag kallar henne för Rosalie och hon gick först i Louisiana och därefter i Florida innan förra ägaren importerade henne till Sverige för fyra år sedan, säger Cia.

I bagageluckan på bilen har hon gamla resväskor med verktyg, men även sminkgrejor och en väska full med högklackade skor. Stajling är ett annat av hennes intressen. Klockade kjolar eller tajta fodral och starka färger. Hon lägger håret med klassiska tekniken "pincurls" för att göra vackra frisyrer som Marilyn Monroes eller Rita Hayworths.

Artikelbild

| Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.

Pinupskola

På de stora bilträffarna arrangeras ofta tävlingar med pinuppor eller rockabellas som de också kallas. Cias alias är Kitty Cupcake. I år blev hon trea i Miss Västerås Summer Meet.

Artikelbild

| Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.

Det är inget sexistiskt utan handlar om starka kvinnor som vågar vara kvinnliga. Jag håller pinupskola ibland, får ofta frågor om hur man fixar frisyrer, smink och den röda hårfärgen jag har. Det är kul att kunna hjälpa andra att våga prova och kanske finna en stil som de kan blomma ut i, säger Cia Sandell.

Hon går all in på 1950-talslooken.

Artikelbild

| Motorn på Cias Bel Air är en V8 på 4,6 liter och 185 hästar, men med uppdaterad kylning eftersom den gick upp i temperatur tidigare. Hon mekar med den när det behövs.

Det är som ett jäkla museum hemma hos mig, har nån sagt, med alla mina gamla grejor. Det mesta är vintage, till och med köket är original från 50-talet, förutom vitvarorna.

Hittade hem

Artikelbild

| Smink och skor är alltid med i bagaget.

Hon fastnade för gamla amerikanska bilar och rockabillykulturen när hon var 16 år. Hon åkte på bilträff med mamma och pappa till Västerås i familjens Volvo 740, med Elvis Presley i kassettspelaren. Året var 1998.

Det var Power Big Meet i Västerås och jag hamnade i himmelriket. Jag är uppvuxen med bilar och fordon i alla dess former, men inte med gamla amerikanska bilar och den kulturen och livsstilen. Där och då hittade jag hem. 
Artikelbild

| 1950-tal gäller ned till minsta detalj.

Hennes två barn följer gärna med på träffarna och genom bilintresset träffade hon också sin kärlek Joacim. Den ljuva musiken mellan de två uppstod på anrika bilklubben Teddy Boys i Västerås, medan rockabillybandet The Barntwisters lirade på scenen.