Den 19 till 21 december samlas personal från Akademiska sjukhuset, AbbVie, Bristol Myers-Squibb och Microsoft i Uppsala för ett så kallat ”innovation race”. Det går ut på att drygt 50 personer under 52 timmar samlas med syfte för att utveckla och förbättra vården för cancerpatienter.

− Det här är ett sätt för oss att ta ett kliv från vardagen och se om detta arbetssätt fungerar för oss. Om vi kommer på nya idéer eller innovationer som man tidigare funderat på men inte hunnit fördjupa sig i, säger Morten Kildal, överläkare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper på Akademiska sjukhuset.

Detta är första gången som ett ”innovation race” genomförs i Sverige och går till genom att de deltagande personerna delas in i olika grupper. Två kreativa grupper vars huvuduppgift är problemlösning, till sin hjälp har de en gemensam expertgrupp som ska hjälpa till med fakta och en extra kompetensgrupp som består av personer med expertkunskaper.

− Vi hoppas kunna stimulera kreativitet och samarbeta mellan olika sjukhus, företag och organisationer. Vi ska ta ett väldigt bredd perspektiv och jobba för komma på saker som kan förbättra patientvården, säger Morten Kildal.

Den 21 december presenterar grupperna sina förslag och idéer.