Klara K, som verkar för att främja kvinnors karriärer, bildades av Susanne Özmete och Anna Cederquist i Uppsala 2007. Numera drivs dock byrån av de Stockholmsbaserade Camilla Wagner och Petra Nedfors.

Nu återknyter Klara K till sina rötter genom att arrangera Klara K-dagen för första gången i Uppsala på Clarion Hotell Gillet måndagen 20 maj.

– Vi har haft Klara K-dagen i Stockholm på Rival tidigare, men vi kände att vi vill utöka till Uppsala då vi har mycket verksamhet här med olika nätverk. Det kändes naturligt för oss, säger Klara K:s vd Camilla Wagner.

Tanken är nu att Klara K-dagen ska bli återkommande i Uppsala under de kommande åren.

– Det händer mycket i Uppsala, och det finns ett stort engagemang i de här frågorna. Uppsala kommun tror jag är en av de kommuner i Sverige som har flest kvinnliga chefer i sina kommunala bolag bland annat.

Hur har intresset varit hittills för Klara K-dagen?

– Det dröjde en stund innan anmälningarna tog fart, men den senaste tiden har intresset varit stort för att komma. Det har även tillkommit samarbetspartners som Uppsalahem och Uppsala kommun som är med under den här dagen.

Ett namn som sticker ut bland de som kommer att närvara är Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Hon kommer till Uppsala med anledning av Pingvinpriset 2018. Ett pris som delas ut till Sveriges alla kvinnliga toppolitiker där Lööf är dess representant.

– Hon skulle först ha tagit emot priset på vår gala i Stockholm i höstas, men då fick hon hastigt lämna på grund av arbetet med regeringsbildningen, men nu är vi glada att hon kommer. Hon kommer att intervjuas på scenen, säger Camilla Wagner.

Vad betyder hon som affischnamn för er?

– Det betyder mycket, men jag tycker också att vi har flera andra bra affischnamn under den här dagen. Vi har följt Annie och andra politiker länge, och tycker att det är viktigt att kvinnor syns på den här typen av maktpositioner.

Andra föreläsare på Klara K-dagen är bland annat Laura Hartman, docent i nationalekonomi, Indiskas ägare och vd Karin Lindahl, Uppsala kommuns biträdande stadsdirektör Ingela Hagström, Jennie Claesson, tillträdande vd för Airport City Stockholm samt musikalentreprenören Viktoria Tocca.

Under Klara K-dagen i Uppsala kommer även ett nytt pris att delas ut, Walk-the-talkpriset, som ska gå till en person eller en organisation som har integrerat jämställdhetsfrågor i affärsplanen och som har gett mätbara resultat.