Kvinnan fick för snart ett år sedan en räkning på 399 kronor från ett företag som hette Harrys Expo Limited. Betalningen gällde internettjänster med pornografiskt material. När hon inte betalade kom i stället ett krav på 499 kronor.
Hon var inte ensam. Tusentals personer över hela landet hade fått liknande krav. Eftersom det troligen var en så kallad modemkapning, att datorn utan ägarens vetskap ringt upp ett nummer, som låg bakom, polisanmäldes företaget och i våras inleddes en förundersökning av åklagare i Stockholm.
Vad som hänt sedan dess är att Delgivning och Indrivning köpt databasen med alla skulder från Harrys Expo. Nu skickar man ut nya krav till samma personer på ännu högre belopp.
— De säger att de övertagit skulden som nu är över 1 500 kronor, säger kvinnans far.
Hon tänker inte betala nu heller, men fadern säger sig veta att åtminstone en på orten betalat för att slippa obehaget som följer med kraven.
— En del betalar ju och det är därför de här personerna fortsätter med sin verksamhet, säger Anders Bywall, chef för ekoroteln på Uppsalapolisen.
Han säger att flera hundra personer i länet polisanmälde bluffakturorna från Harrys Expo, men att sannolikt långt fler drabbades. Lika många har troligen nu fått krav från Delgivning och Indrivning, men av detta blir det ingen polissak.
— Det var modemkapningen som var själva brottet. De nya fakturorna får man bestrida civilrättsligt, säger Bywall.

Stämt flera större företag
Harrys Expo satte i system att driva fakturaärenden till tingsrätten. Delgivning och Indrivning har nu stämt flera större företag och organisationer. Bland annat har Svensk Handel stämts på 95 miljoner kronor för uteblivna intäkter sedan Delgivning och Indrivning hamnat på deras varningslista.
Delgivning och Indrivning i Malmö AB har som syfte att bedriva handel med valutor, ford­ringar, reverser och skulder. I företagets styrelse sitter vd Kjell Johansson, 67, som ordinarie och Mikkel Erland Hansen, 38, som suppleant.