Planerna med en ombyggnation på Arlanda flygplats går vidare. I går tecknade Swedavia, som äger och driver flygplatsen, ett nytt avtal med företaget Dufry som driver flygplatsens taxfree-butiker. Det nya avtalet innebär att Dufry ska fortsätta göra så under nästkommande sju år. Men det innebär också flera nya satsningar på Arlanda flygplats. Den största satsningen gäller en helt ny taxfree-butik med en yta på mer än 2 000 kvadratmeter. Den nya butiken kommer ligga på ungefär samma plats där dagens taxfree-butik vid Terminal 5 ligger. Karl Wistrand, vice VD på Swedavia, är nöjd med det nya avtalet.

– Det känns väldigt bra att vi har fått in en aktör som är villiga att satsa och vara med i utvecklingen för så lång tid framåt. Det är en stor aktör som har finansiella muskler för att vara med under förändringar, säger Karl Wistrand.

Den nya butiken är en del av Swedavias nya kommersiella koncept, som även ska introduceras på Landvetter.

– Vi vill skapa en större känsla av att det är en upplevelse att befinna sig på flygplatsen. Det handlar mycket om att få ett bredare sortiment. Framförallt satsar vi på att ta in ett lokalt sortiment med saker som har anknytning till Sverige och som ger resenärerna en känsla av var man befinner sig.

Den nya butiken innebär också ökade satsningar på digital shopping, där kunderna kan handla online och sedan hämta ut sina varor i butiken.

Värdet av försäljningen i butikerna för perioden som det nya avtalet gäller uppskattas till 8-10 miljarder kronor.