Nytt projekt ska locka talangfulla personer

Arivan Tutal vill att Uppsala ska ge ett gott mottagande till eftertraktad arbetskraft.

Arivan Tutal vill att de som rekryteras till jobb i Uppsala ska trivas.

Arivan Tutal vill att de som rekryteras till jobb i Uppsala ska trivas.

Foto: Madeleine Andersson

Ekonomi2019-10-01 14:02

Sedan några veckor tillbaka arbetar Arivan Tutal som näringslivsutvecklare i ett nystartat projekt som drivs av Uppsala kommun, Region Uppsala, Uppsala universitet och SLU. Hon ska se till att fler ”talanger” känner sig lockade att flytta till Uppsala.

– Både företagen och universiteten behöver rekrytera kompetenta personer med specialkunskaper inom olika områden. Om ett företag vill få en specialist – exempelvis en biotekniker från Indien – till Uppsala ska den personen känna sig väl mottagen här, säger Arivan Tutal.

I samtal hon haft med universiteten i Uppsala har det bland annat visat sig att vantrivsel är ett vanligt problem hos anhöriga som följer med hitflyttade doktorander.

– Målet är att exempelvis kunna hjälpa en medföljande partner till ett jobb som matchar hens kompetens, att barn ska få plats på internationella skolor och att generellt skapa sociala nätverk, säger hon och fortsätter:

– Uppsala är en attraktiv stad, men eftersom vi konkurrerar med hela världen om de här personerna måste vi förbättra vårt mottagande.

I ett första steg vill Arivan Tutal skapa en hemsida där personer i målgruppen exempelvis kan få hjälp med frågor om svenska bankkonton och personnummer. Men hon har också idéer om vad projektet – som ska pågå i två år – kan utvecklas till i framtiden:

– Det skulle kunna bli en affärsplan där företag och andra aktörer som nyttjar mottagningsverksamheten delfinansierar den tillsammans. Framöver kanske det också kan bli en fysisk mötesplats med lokaler i centrala Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!