Nyligen genomförde Kantar Sifo en undersökning på uppdrag av Blocket jobb som visar att sex av tio anställda får en julklapp av arbetsgivaren. Samtidigt kan nästan var femte person tänka sig att avstå julklapp om pengarna istället skänks till välgörenhet.

Fabian Haeberlein, varuhuschef på Ikea i Uppsala, berättar att möbeljätten i år delar ut 103 miljoner euro globalt i julbonus till sina anställda.

– Det är ett sätt att belöna lojalitet och tacka alla som bidragit till företaget och våra framgångar, säger han.

Artikelbild

| På Region Uppsala har man beslutat att inte dela ut julklappar till de anställda. Istället får respektive förvaltning erbjuda medarbetarna en personalsocial aktivitet i form av jultallrik eller liknande.

Men Ikea-anställda får även välja bland ett antal julklappar på en online-portal som låses upp på julafton varje år.

Bland de andra stora arbetsgivarna i länet är gåvokort vanligt. Anställda får själva välja en julklapp eller om pengarna ska gå till välgörenhet. Det här gäller bland annat de 1 500 respektive 1 600 anställda på SanvikCoromant i Gimo och GE Healthcare i Uppsala.

– Vi ger ett presentkort till en webb-butik där våra medarbetare kan välja en julklapp eller ge pengarna till välgörenhet, säger Bo Lundström, platschef på GE Healthcare.

Inom Region Uppsala delas inga julklappar ut till det anställda, det enligt ett beslut av regiondirektör Staffan Isling.

– Respektive förvaltning får i stället erbjuda sina medarbetare en personalsocial aktivitet i form av jultallrik eller liknande, säger pressekreterare Jakob Larsson.

På Uppsala kommun är det också varje enskild förvaltning som avgör om det blir julklappar eller inte men till ett maxvärde av 250 kronor.

– Exempelvis kommer kommunledningen att välja en julfest istället för en julklapp, säger Stefan Berg, mediekontakt på Uppsala kommun.

På Ikeas parkering träffar tidningen flera personer som både fått gåvokort och andra mer eller mindre nödvändiga saker.

– Gåvokort är väl det bästa man fått. Där får man ju själv välja vad man vill ha, säger Niklas Andersson.

En person som jobbat på posten under många år berättar att presenterna har varierat.

– Ganska vanliga saker som ryggsäckar, ljusstakar och till och med frimärken, skrattar han, men berättar att han ändå varit nöjd med det han fått.

Har du fått någon onödig företagsjulklapp?

– Små tavlor och onödiga muggar till förbannelse som man inte behöver - bättre om man hade uppskattats på annat sätt, säger en person som jobbat många år inom barnomsorgen i Uppsala.