Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska i veckan bjuda in SN och PTK och LO var för sig till samtal om lÀget. En undran gÀller om SN och PTK verkligen har ett avtal om turordning och kompetensutveckling som de vill se politikerna gÄ vidare med, trots att LO hoppade av.
I fredags kraschade förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare definitivt om arbetsrÀtten efter oenighet om hur anstÀllningsskyddet ska se ut. LO sade nej till den överenskommelse som PTK och arbetsgivarna företrÀdare Svenskt NÀringsliv samtidigt sade ja till. De bÄda talade om det som att de tvÄ nu hade ett avtal. PTK:s förhandlare Martin WÀstfelt sade att eftersom det nu fanns en överenskommelse sÄ kan regeringen och dess samarbetspartier inte gÄ vidare med förslagen frÄn den omtvistade utredningen om arbetsrÀtten.
Finns avtalet?
Men har de bÄda ett avtal? Gulan Avci, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, konstaterar att Svenskt nÀringsliv och PTK har sagt det. Men hon saknar ett konkret besked.
ââDe har inte bestĂ€mt sig för hur de ska gĂ„ vidare, sĂ€ger Gulan Avci.
Hon sÀger att politiker som hon och andra som ska förbereda nya lagar pÄ arbetsrÀttens omrÄden mÄste veta.
Inom regeringens andra samarbetsparti, Centern, förs samma resonemang, enligt vad TT erfar.
SN och PTK mÄste ge besked om avtalet och komma in med en begÀran om hur de vill att regeringen, C och L ska hantera det.
Enligt uppgift till TT frÄn SN och PTK diskuterar de hur de ska gÄ vidare.
Ska bjuda in
Svenskt NÀringslivs vice vd Mattias Dahl meddelade i helgen att hans organisation gÀrna pratar med arbetsmarknadsministern nÀr som helst,, men inte om vad som helst.
"DÀremot förhandlar vi inte med vÄra fackliga motparter genom regeringen eller andra ombud. NÀr det gÀller las-förhandlingarna sÄ har vi och PTK sagt ja till den gemensamt framförhandlade uppgörelsen. Det Àr LO som sagt nej. Vill regeringen att parterna ska enas bör samtalet ske med LO. Vi andra Àr redo att skriva pÄ."
BÄde C och L Àr fast beslutna att genomföra de förÀndringar som föreslÄs i utredningen om arbetsrÀtten, om fack och arbetsgivare inte enas om nÄgot annat. Utredningsförslagen ger, enligt dem, en modernare och mer flexibel ordning som kan minska tvekan att anstÀlla nÀr det blir lÀttare att sÀga upp anstÀllda.