Så får du rena rutor med rätt medel

Nästan alla fönsterputsmedel påstås göra rent utan att lämna ränder, men det stämmer inte riktigt. Bäst i vårt test fungerar medlet utan miljömärkning, medan flera får bakläxa för en dåligt fungerande sprejfunktion.

Nästan alla fönsterputsmedel påstås göra rent utan att lämna ränder, men flera lämnar kvar en fet och glansig hinna som man behöver gnugga på ordentligt för att få bort.

Nästan alla fönsterputsmedel påstås göra rent utan att lämna ränder, men flera lämnar kvar en fet och glansig hinna som man behöver gnugga på ordentligt för att få bort.

Foto: Karin Wesslén/TT

Ekonomi2019-10-04 13:01

Under de sista solvarma dagarna kan det vara skönt att passa på att putsa fönstren. Vi har testat åtta olika specialanpassade rengöringsmedel för ändamålet och konstaterar att alla fungerar bra på lätt smutsade ytor, men när det krävs lite mer lämnar de flesta ränder efter sig som syns när solen ligger på.

Allra bäst är klassikern Ajax. Enligt beskrivningen ska den ha flera funktioner som att exempelvis stöta bort vatten. Medlet förefaller också innehålla mycket kemikalier. Det är kraftfullt och effektivt samt luktar ganska starkt. Till skillnad från de andra testade produkterna har det inte någon miljömärkning.

Flera av fönsterputsmedlen har en miljöprofil. På Lidls W5 Eco Window & Glass Cleaner påtalar en glad, grön gräshoppa att flaskan innehåller förnyelsebara råvaror. Även Grumme har en tydlig miljömärkning med gröna symboler på flaskan och den parfymfria rengöringen är nästan lika bra som Ajax. Sprejfunktionen är inte riktigt lika optimal och det lämnas lite mer ränder, men de gnids lätt bort med en torr trasa.

Värre är det med de andra medlen som lämnar kvar en fet och glansig hinna som man behöver gnugga på ordentligt för att få bort. Det märks exempelvis efter handavtryck.

De som utmärker sig negativt i testet är Icas Skona Glas- & fönsterputs och Såklart Glasspray, som finns på Willys och Hemköp. Anledningen har inte med rengöringsförmågan att göra, utan sprejfunktionen. En skummande stråle i stället för en spridd dusch gör att medlet rinner rakt ned i stället för att spridas ut och det blir helt enkelt lite kladdigare att hantera.

Ser man till priset sticker också Grumme ut med sina 70 kronor per liter, att jämföra med de billigaste från Lidl och ÖoB som kostar runt 17–20 kronor per liter.

TESTET I SIN HELHET

1. AJAX MULTI ACTION GLASS SPRAY OPTIMAL 7

Kommentar: Bäst i test

Cirkapris: 33 kr

Cirkapris/liter: 44 kr

Volym: 750 ml

Märkning: Ingen.

Omdöme: Den blå vätskan har en stark men fräsch doft av rengöringsmedel och upplevs kemisk men kraftfull. Smuts försvinner snabbt och glasytan lämnas ren och blank. Bara på väldigt smutsiga ytor blir det lite ränder kvar. Bekväm flaska med bra sprejfunktion.

Plus: Effektiv mot flera typer av smuts. Lämnar få ränder.

Minus: Saknar miljömärkning.

2. GRUMME FÖNSTER

Kommentar: Dyr

Cirkapris: 35 kr

Cirkapris/liter: 70 kr

Volym: 500 ml

Märkning: Svanen, Vegan.

Omdöme: Tydlig miljöprofil med gröna symboler på flaskan som dessutom är smidig och funktionell. Innehållet är färglöst och har ingen påtaglig lukt. Medlet är effektivt och tar lätt bort olika typer av smuts. De få ränder som lämnas gnids enkelt bort med en torr trasa.

Plus: Bra rengöring som lämnar få ränder. Miljöprofil.

Minus: Kostar mycket.

3. CIF POWER & SHINE FÖNSTERSPRAY

Kommentar: Luktar gott

Cirkapris: 30 kr

Cirkapris/liter: 40 kr

Volym: 750 ml

Märkning: AISE Charter for Sustainable Cleaning.

Omdöme: Bekväm flaska med bra sprut gällande spridning och mängd. Medlet luktar gott, men starkt. Smutsfläckar försvinner snabbt, men det lämnas kvar en fet hinna som kräver en del bearbetning.

Plus: Praktisk och smidig flaska. Ok rengöring.

Minus: Lämnar lite ränder.

4. W5 ECO WINDOW & GLASS CLEANER

Kommentar: Stor flaska

Cirkapris: 17 kr

Cirkapris/liter: 17 kr

Volym: 1 l

Märkning: EU Ecolabel.

Omdöme: Den stora flaskan är lite otymplig och inte så smidig att hålla i. Rengöringen är däremot ganska effektiv. Förhållandevis lite ränder lämnas kvar, men solbelysta fönster måste gnuggas ordentligt.

Plus: Ska vara miljövänligt och rengör bra. Billigt.

Minus: Kräver lite bearbetning för att få bort allt.

5. COOP FÖNSTERSPRAY

Kommentar: Grönt

Cirkapris: 25 kr

Cirkapris/liter: 33 kr

Volym: 750 ml

Märkning: Svanen.

Omdöme: Medlet har en ovanlig, limegrön färg. Flaskan är lite hård och inte så skön att hålla i. Smuts försvinner ganska snabbt, men medlet verkar bli kvar. Det lämnas en glansig, fetliknande yta som är besvärlig att ta bort.

Plus: Fungerar mot smuts.

Minus: Lämnar en glansig, fet yta.

6. ICA SKONA GLAS- & FÖNSTERPUTS

Kommentar: Rinner

Cirkapris: 29 kr

Cirkapris/liter: 39 kr

Volym: 750 ml

Märkning: Svanen, Svalan.

Omdöme: Trots att medlet ska vara parfymfritt och skonsamt luktar det ganska starkt. Skummunstycket gör att det inte sprids över rutan utan i stället rinner rakt ned, man måste vara snabb så det inte droppar. Tar bort smuts, men lämnar lite ränder.

Plus: Funktionell rengöring. Ska vara skonsamt.

Minus: Dålig spridning, lämnar ränder.

7. CLEAN TOUCH FÖNSTER

Kommentar: Billig

Cirkapris: 10 kr

Cirkapris/liter: 20 kr

Volym: 500 ml

Märkning: AISE Charter for Sustainable Cleaning.

Omdöme: Blått, billigt medel i liten flaska som dock är smidig att använda. Det luktar fräscht men ganska mycket rengöringsmedel. Sprejfunktionen är bra. Trots att smuts tas bort ganska effektivt lämnas det kvar en fet, randig hinna.

Plus: Praktisk flaska för liten peng. Bra smutsborttagning.

Minus: Lämnar kvar ränder och en fet hinna.

8. SÅKLART GLASSPRAY

Kommentar: Dålig sprayfunktion

Cirkapris: 23 kr

Cirkapris/liter: 46 kr

Volym: 500 ml

Märkning: Svanen, Svalan.

Omdöme: Sprejmunstycket fördelar inte medlet över fönsterrutan utan det rinner ned och börjar snabbt droppa, vilket är irriterande. Det är däremot ganska bra mot smuts, men glansiga ränder lämnas kvar efter rengöringen.

Plus: CO2-kompenserad och funktionell rengöring.

Minus: Rinner och lämnar ränder.

Vi tar testat åtta olika sorters glas- och fönsterputsmedel på rejält smutsiga fönster, lätt dammiga glasytor och speglar med handavtryck.
Vi tar testat åtta olika sorters glas- och fönsterputsmedel på rejält smutsiga fönster, lätt dammiga glasytor och speglar med handavtryck.
Så gjordes testet

Fönsterputsmedel i sprejflaska från åtta olika leverantörer har testats på rejält smutsiga fönster, lätt dammiga glasytor och speglar med handavtryck. Lika mycket medel har sprutats ut och därefter gnidits bort med en torr trasa. Produkterna har rangordnats utifrån resultat och användning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!