Så ska de få ut unga i arbetslivet

Viljan att göra skillnad för arbetslösa ungdomar var startskottet. Med sitt nya UF-företag ska vännerna få ut unga i arbete.

Mathias Lind, Kevin Amin och Jadd Saliba vill med hjälp av sitt UF-företag få unga i arbete.

Mathias Lind, Kevin Amin och Jadd Saliba vill med hjälp av sitt UF-företag få unga i arbete.

Foto: Madeleine Andersson

Arbetslöshet2019-11-10 08:02

– Vi ska agera som en bro mellan arbetssökande och arbetsgivare, det är hela affärsidén, säger Kevin Amin som är vd för företaget.

Han är 18 år, precis som Mathias Lind som är administratör och Jadd Saliba som är kommunikationsansvarig. Killarna går tredje och sista året på gymnasiet, på handel och administration på Celsiusskolan i Uppsala. Det är viljan att göra skillnad för arbetslösa ungdomar som har förenat dem.

De är kritiska till Arbetsförmedlingen och säger att de vill se människor arbeta i stället för att leva på bidrag. I september registrerade de sitt företag Arbetsbyrån UF.

Målgruppen är nyutexaminerade studenter i åldern 18-23 år, som sex månader efter avslutad utbildning saknar arbete.

I slutet av februari 2020 anordnar killarna ett drop-in-event för arbetssökande. Under fyra timmar ska arbetssökande få möta arbetsgivare.

– Vi har pratat med flera företag som är intresserade av att komma, säger Kevin Amin.

De tänkta arbetsgivarna representerar bland annat branscher som butik, restaurang och städ.

Killarna har också inlett ett samarbete med Utbildnings- och jobbcenter i Gottsunda som hjälper de arbetssökande att ta fram ett CV och personligt brev, som de kan använda på eventet i mötet med arbetsgivare. 

Blir det ett lyckosamt utslag är tanken att eventet ska återkomma en gång i månaden, där cirka sju arbetsgivare finns på plats vid varje tillfälle.

– Vi känner att det kan bli mycket brus när arbetssökande skickar in CV via mejl. Arbetsgivarna öppnar det men det blir inget av det, så vi tänker att det är lättare om det blir ett möte ansikte mot ansikte, säger Jadd Saliba.

Killarna själva tar studenten i juni 2020, men har hunnit prova på arbetslivet vid sidan om skolan. Kevin Amin har arbetat som fritidsledare på Sommarkul i Gottsunda, Mathias Lind har arbetat på förskola och Jadd Saliba har jobbat inom restaurang och i livsmedelsbutiker.

Kevin och Mathias är från Gottsunda och Jadd från Stenhagen.

– Det är utsatta områden. Vi kan hitta arbetslösheten alldeles utanför vår egen dörr. Många vänner är arbetslösa. Om du inte har någon sysselsättning kan du hamna utanför och det kan sluta illa, säger Mathias Lind.

Nästa steg är att dela ut en broschyr på ungdomscenter och ungdomsjourer runt om i Uppsala med information om eventet, samt att hitta fler företag att samarbeta med och sponsorer.

– Det kommer att bli bra, säger Kevin Amin.

Killarna går tredje och sista året på gymnasiet, på handel och administration på Celsiusskolan i Uppsala. Från vänster: Jadd Saliba, Kevin Amin och Mathias Lind.
Killarna går tredje och sista året på gymnasiet, på handel och administration på Celsiusskolan i Uppsala. Från vänster: Jadd Saliba, Kevin Amin och Mathias Lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!