Så ska fler kvinnor våga investera

Majoriteten av de börsnoterade företagen i Sverige är långt ifrån jämställda. Det här vill Feminvest med vd:n och delägaren Michaela Berglund från Uppsala ändra på.

Feminvest startade 2015 som ett nätverk och drivs sedan oktober i år i bolagsform med Michaela Berglund som vd.

Feminvest startade 2015 som ett nätverk och drivs sedan oktober i år i bolagsform med Michaela Berglund som vd.

Foto: Olivia Rönnlöv

Ekonomi2019-10-27 07:59

Statistiken är ingen smickrande läsning. Blott 24 procent i de svenska börsbolagens ledningsgrupper är kvinnor, där 20 procent av bolagen inte har en enda kvinna i ledningsgruppen. När det gäller styrelserna består de sammanlagt av 34 procent kvinnor medan andelen kvinnor på ordförandeposter uppgår till 10 procent, detta uppger stiftelsen Allbright i sin senaste rapport.

En aktör som vill ändra på det här är nätverket och företaget Feminvest som verkar för att få fler kvinnor att starta företag samt investera i aktier. Sedan i våras leds Feminvest av 32-åriga Michaela Berglund, som är uppväxt i Funbo och som har fått sin ekonomiska utbildning vid Uppsala universitet.
– Den här ojämna fördelningen har att göra med att kvinnor är mer avvaktande för att ta risker. Det här ser man tydligt i undersökningar av de bolag som finns i kvinnors aktieportföljer och på vilket sätt kvinnor driver bolag. Bolag som grundas av kvinnor har till exempel högre vinstmarginal än män, samt att kvinnor står för mycket färre konkurser än män, säger Michaela Berglund.

Även när det gäller aktiesparandet är andelen män dubbelt så stor som hos kvinnor.
– Mycket har att göra med en social kontext där man inte i samma utsträckning har pratat om att investera kvinnor emellan. De tjejer eller kvinnor som har börjat investera har ofta fått det med sig det av sin pappa eller sina föräldrar, fortsätter Berglund.

Feminvest startade 2015 som ett nätverk och drivs sedan oktober i år i bolagsform med Michaela Berglund som vd. I nuläget har företaget omkring 20 000 medlemmar i Sverige, mestadels i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Utöver att arrangera events har Feminvest även ett investerarnätverk med affärsänglar där kvinnliga investerare erbjuds investeringsmöjligheter i kvinnliga entreprenörer och jämställda bolag.
– Grunden för vår verksamhet är att kvinnligt ägande är superviktigt för att bidra till ett mer jämställt samhälle, vi måste jobba utifrån ägandet. Vi talar både om vikten av att investera i aktier, att spara för sin pension, samt håller i utbildningar och föreläsningar kring investeringar och riskkapital, säger Michaela Berglund.

12 november arrangerar Feminvest bland annat en fullbokad aktieklubb i samarbete med Hera hub. Det är företagets första event i Uppsala.
– Vi vill verkligen finnas i Uppsala för att efterfrågan finns här, säger Michaela Berglund.

"Grunden för vår verksamhet är att kvinnligt ägande är superviktigt för att bidra till ett mer jämställt samhälle", säger Michaela Berglund.
"Grunden för vår verksamhet är att kvinnligt ägande är superviktigt för att bidra till ett mer jämställt samhälle", säger Michaela Berglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!