Så slår nya avgiften för tobakshandlarna

Det nya avgifterna är en kostsam historia för tobakshandlarna. I länet skiljer det flera tusen kronor mellan kommunerna.

Lena Sahlström jobbar på Andersons Tobak på Dragarbrunnsgatan.

Lena Sahlström jobbar på Andersons Tobak på Dragarbrunnsgatan.

Foto: Erik Windolf/UNT-arkiv

Ekonomi2019-11-01 07:27

Från och med 1 november gäller en ny kommunal tillståndsplikt för de butiker som vill sälja tobaksvaror. För att få sälja behöver handlarna ansöka om ett tillstånd och betala en prövningsavgift. Till den tillkommer liksom tidigare en årlig tillsynsavgift.

Den nya avgiften ska bekosta kommunernas handläggning och tillsyn av tobakslagen. Huvudsyftet med tillståndsplikten är att stävja den illegala handeln med tobaksprodukter.

Avgiften skiljer sig en hel del i länet, visar en sammanställning som Svenska snustillverkarföreningen har gjort. Dyrast är det i Heby med 10 500 kronor, följt av Knivsta (10 325 kronor), Enköping (9 600) och Uppsala (8 000). Lägst avgift är det i Håbo med 5 000 kronor följt av Östhammar (6 500) och Tierp (6 300). Genomsnittsavgiften i Sverige är på 7 647 kronor.

– För en stormarknad är det kanske ett mindre problem att betala 10 000 kronor i avgift, men för kiosken på hörnet är det en stor summa, säger Svenska Snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer i ett pressmeddelande.

I början av året fanns cirka 170 detaljhandlare som sålde tobaksprodukter i Uppsala kommun. Andersons Tobak på Dragarbrunnsgatan är en av butikerna i Uppsala som livnär sig på tobaksförsäljning.

– Det är bara att betala om man vill fortsätta att sälja, men jag har hört att det är ett par mindre butiker som har slutat sälja tobak då det har blivit för dyrt. Vi säljer så pass mycket, så det är ingen fara för oss, säger Lena Sahlström som jobbar på Andersons Tobak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!