Det finns en mängd olika mäklare och mäklarbyråer på marknaden, men hur ska man tänka när man väljer? Staffan Tell, talesperson för Hemnet, tycker att man bör utgå mycket från lokalkännedom.

– Det är väldigt viktigt att mäklaren förstår hur den lokala marknaden fungerar. Sedan tycker jag att man ska göra sin research. Man kan titta på data kring tidigare försäljningar och slutpriser. Man kan också gå på en visning som mäklaren har för att känna in atmosfären och få en känsla för hur mäklaren agerar. Sedan ska man också gå lite på magkänslan och välja det som känns bra, säger Staffan Tell.

LÄS MER: Här är de tio Uppsalamäklare som sålde flest bostäder under 2016.

Det finns mycket statistik kring mäklare och bostadsförsäljningar, att titta på exempelvis slutprisdata rekommenderar Staffan Tell.

– Då kan man se hur mycket man har gått över marknadspriset för det aktuella området. På heta marknader som Uppsala kan man ofta få igång en bra budgivning vilket är avgörande, säger han.

Han tycker även att det kan vara bra att utgå från listor över vem som sålt flest bostäder eller för störst summa pengar.

– Om man har haft många försäljningar visar det att man har fått förtroende från många kunder och tyder på att mäklaren har stor kunskap om marknaden, vilket ofta är ett bra tecken. Sedan är det självklart olika, vissa mäklare fokuserar på många affärer medan andra kanske säljer mer exklusiva objekt som tar lite längre tid. Därför är det alltid bra att prata med mäklaren, säger Staffan Tell.

När det är dags att sälja verkar många föredra att kontakta samma mäklare som var inblandad när man själv köpte lägenheten, vad finns det för fördelar eller nackdelar med det?

– Bara fördelar skulle jag säga, så länge man tyckte att mäklaren var duktig, professionell, hade en bra visning och hanterade budgivningen bra, säger Staffan Tell.

LÄS MER: Här är de tio Uppsalamäklare som sålde bostäder för störst summa pengar.