Så växte Klarna fram i Uppsala

Uppsaladuon Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth är två av grundarna av bankutmanaren Klarna. I en nyutkommen bok berättas om hur bolaget växt från start-up till 50 miljarder kronor i värde.

Sebastian Siemiatkowski är numera är vd och storägare i  betalningstjänst- och bankutmanarföretaget Klarna. Han växte upp under enkla förhållanden i ett höghusområde i Eriksberg.

Sebastian Siemiatkowski är numera är vd och storägare i betalningstjänst- och bankutmanarföretaget Klarna. Han växte upp under enkla förhållanden i ett höghusområde i Eriksberg.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2019-11-16 08:02

Miljardären Sebastian Siemiatkowski, som numera är vd och storägare, har tidigare sagt att Klarna kom till av en tillfällighet.

– Det var en ren slump att jag började jobba med fakturor och betalningar och det är ganska tråkiga saker, sa Siemiatkowski till tidningen i november 2015.

En mer detaljerad bild av hur det gick till framkommer i boken ”Sveriges nya miljardärer” som är skriven av Uppsalabon och journalisten Jon Mauno Pettersson tillsammans med kollegan Erik Wisterberg från nyhetssajten Breakit.

Allting fick sin början under åren efter millennieskiftet när Sebastian Siemiatkowski vid ett studieuppehåll från Handelshögskolan i Stockholm blev provisionsanställd som säljare hos det kontroversiella finansföretaget Acme i Uppsala. 

På ett kontor i ett industriområde i Uppsala växte sedan idén fram till det som skulle bli Klarna. Siemiatkowski upptäckte att en tjänst, liknande den som Klarna har i dag, saknades för e-handlarna som på den tiden tvingades sälja sina produkter via postförskott.

Efter att 2005 ha återupptagit studierna på Handelshögskolan och fått med sig Niklas Adalberth och Victor Jacobsson i bolaget testade trion konceptet om dagens Klarna för investerare – där Jane Walerud valde att satsa på företaget. Sedan dess har det rullat på i rask takt. I dag är Klarna en av Europas snabbas växande bankutmanare och erbjuder betalningslösningar till 60 miljoner konsumenter.

– Jag tror verkligen att Klarna kan bli ett Google, i storlek och signifikans. Jag tror att vi dramatiskt kan förändra bankvärlden, säger Sebastian Siemiatkowski i boken.

Vidare framträder en bild av Siemiatkowski som en sorts kompromisslös arbetsnarkoman med skyhöga krav på sig själv och sin omgivning medan Niklas Adalberth ses som en lugnare och mer balanserad person.

Boken beskriver även duons olika bakgrunder i Uppsala, där Siemiatkowski kommer från enkla förhållanden i ett höghusområde i Eriksberg medan Adalberth kommer från en tryggare villauppväxt i Sunnersta. Duon lärde känna varandra på Katarinaskolan och blev vänner tack vare intresset för datorspel.

Tidningen har sökt Sebastian Siemiatkowski som har valt att inte kommentera boken. Niklas Adalberth är inte längre aktiv i Klarna och lämnade företaget 2016. Numera driver han Norrsken-stiftelsen.

Niklas Adalberth var med om att grunda Klarna. I dag är han inte längre aktiv i företagert och driver Norrsken-stiftelsen. Adalberth växte upp i Sunnersta.
Niklas Adalberth var med om att grunda Klarna. I dag är han inte längre aktiv i företagert och driver Norrsken-stiftelsen. Adalberth växte upp i Sunnersta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!