Vid den här tiden på året är mörker och nederbörd regelbundna följeslagare. Och de innebär risker. När sikten är sämre är det viktigare än vanligt att hålla fordonets lysen i trim och använda effektiva vindrutetorkare.

Även fotgängare kan enkelt bli betydligt mer synliga i trafiken. Men trots att reflexen är en billig livförsäkring är det få som använder den.

Det är skrämmande. Enligt vår undersökning förra året bär bara åtta av 100 gångtrafikanter reflex. Det är riktigt dåligt. Och inte heller är det många barn som har reflex, säger Heléne Lilja på motororganisationen M Sverige.
Artikelbild

| Cyklister i kvällsljus är en fara i vintertrafiken.

Fotgängare

Så är det också extra många fotgängare som skadas eller omkommer i trafiken under vintern. En farlig grupp är alla skärmberoende människor som stirrar ned på sin telefon, omedvetna om omvärlden. Inte sällan kliver de rätt ut i gatan och olyckan är ett faktum.

Jag tror att det beror på en falsk känsla av trygghet. Den verkar även gälla för de cyklister som inte gör sig synliga i mörkret. Man måste kolla så att fram- och baklyset fungerar, helst ha vinterdäck och bära hjälm och reflexväst, säger Heléne Lilja.

Något annat som är typiskt för årstiden är viltolyckor. Vanligast är att köra på ett rådjur eller vildsvin.

Artikelbild

| Under december är fotgängare kanske som mest utsatta i trafiken. Det beror på mörker och för dålig användning av reflexer.

Det gäller att vara uppmärksam, inte bara framåt på vägen utan även på vägens sidoområden. Överlag ska man anpassa hastigheten till väglaget och ljusförhållandena. Hålla avståndet till framförvarande bil och inte göra några riskabla omkörningar, säger Heléne Lilja.

Sena däckbyten

Artikelbild

| Ett relativt nytt beteende i trafiken är att man riktar uppmärksamhet mot sin skärm i stället för omgivningen.

Inte ens detta hjälper om det är halt och bromssträckan blir onödigt lång. Enligt en undersökning av försäkringsbolaget If väntar var femte bilägare till sista stund med att byta till vinterdäck.

När väglaget är riktigt dåligt bör man fundera på om man verkligen måste ge sig ut med bilen. Om så är fallet är det klokt att hålla sig till större vägar. De plogas först och där kan man lättast få hjälp om olyckan är framme.

Artikelbild

| En påkörd älg. Viltolyckor är vanligare vintertid. "Överlag ska man anpassa hastigheten till väglaget och ljusförhållandena", säger Heléne Lilja.

Men kom ihåg att det inte är mörker, halka eller annat som ensamt orsakar trafikolyckor. De inträffar nästan alltid på grund av den mänskliga faktorn.