M/S Kung Carl Gustaf byggdes 1892 och har haft Uppsala som hemmahamn i hela 25 år.

– Man kan säga att det är Uppsalas äldsta flytande kulturskatt. Det känns mycket kul att få arbeta med fartyget, gäster och event, säger Lena Åhman, som har tidigare erfarenhet från restaurang- och turismbranschen.

Förra sommaren tog fartygskapten Stefan Rudin på företaget Royal Shipping Sweden AB över fartyget. Nu ska han driva verksamheten tillsammans med Lena Åhman på företaget Åhmans matresa AB.

Hur gick första säsongen?

– Vi fick klart med alla tillstånd först i slutet av juli, så säsongen blev ganska kort, men de turer vi körde fungerade bra.

Båten ligger nu vid kaj i Gävle för renovering.

– 5 juni planerar vi att köra igång turerna mellan Uppsala och Skokloster igen. Sedan kommer vi ha kvällsturer med olika bufféer och med en trubadur ombord.

Utöver det kommer de att ha bröllop, företagsfester och konferenser. Båten ska kunna bokas även när den ligger vid bryggan.

– På sidan om passagerartrafiken har vi tänkt att det också kanske går att göra temaresor, kick-offs eller andra abonnerade turer, säger Lena Åhman.

Bakgrunden till att hon vill vara med och driva verksamheten är för att hon tycker det är kul att komma tillbaka till turistbranschen, men också för att hon ser stor potential i Uppsalas å-rum.

– Det är för få i dag som förstår att ta vara på Uppsalas läge vid vattnet. Det är både en utmaning och en drivkraft att tillgängligöra båtlivet mer. Fler borde få uppleva Uppsalas och Mälarens fantastiska vatten- och hamnliv, säger Lena Åhman.

Vad saknas?

– En uppsnyggning kring Hamnplan skulle bland annat behövas för att skapa mer folkliv även utmed denna del av ån, tycker Lena Åhman som kommer från Gävle, men tidigare har arbetat med fastighetsfrågor vid Uppsala universitet.