Tapetserarmästare fick ta emot Mästerpriset

Märta Bring har i 25 år lärt personer att klä om möbler. I onsdags mottog hon Mästerpriset på gesällgalan.

Märta Bring tar emot en check på 50 000 kronor. Här tillsammans med fd landshövdingen Hans Ahlsén
och Målarmästare C E Lindgrens ordförande Aram Afsahi

Märta Bring tar emot en check på 50 000 kronor. Här tillsammans med fd landshövdingen Hans Ahlsén och Målarmästare C E Lindgrens ordförande Aram Afsahi

Foto: Per Sandberg

Uppsala kommun2019-10-31 16:32

Märta Bring är tapetserarmästare och driver Luthagens möbelateljé. I 25 år har hon stoppat och klätt om möbler samt hållit i kurser via olika studieförbund, där hon haft över 1000 deltagare genom åren. Lärlingar inte inräknade.

På onsdagskvällen fick hon ta emot Mästerpriset på en gesällgala i Slottsbiografen. Arrangör för galan var Uppsala Hantverksförening, som även delade ut 21 gesällbrev och 18 mästarbrev under kvällen. 

Förutom själva utmärkelsen fick Märta Bring en prissumma om 50 000 kronor. Priset delades ut av Målarmästare C E Lindgrens stiftelse. 

– Det känns jättefint att få. Det handlar mycket om att föra yrket vidare och att utbilda. Det har jag verkligen gjort, på så sätt är det välförtjänt, säger hon.

Hon säger att yrket som tapetserare alltid har varit ganska undanskymt, men att det alltid har funnits en kundkrets. Men nu ser hon en helt ny kundkategori av människor som är intresserade av att värna om miljön, att återbruka och inte slänga. 

– Unga personer är mer miljömedvetna nu och tänker mer på materialval än tidigare. 

Möblerna hon klär om är allt från småfix till stora soffor, mest åt privatpersoner. Hon jobbar själv och har ingen anställd. Över tid har företagets ekonomi blivit bättre, men att omsättningen skulle ha ökat för varje år förnekar hon. 

– Jag har en begränsning i min egen kapacitet. Jag kan inte jobba snabbare och producera mer än jag gör.

Gesäll- och mästarbrevsmottagare 2019.
Gesäll- och mästarbrevsmottagare 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!