Projektet är unikt på så sätt att både nystartade lokala bolag med lovande innovationer och personer som haft svårt att få jobb drar nytta av varandra.

Till en lokal på Bredgränd i Uppsala kommer varje dag drygt tio personer i åldrarna 44–63 år för att bland annat montera exklusiva skosnören i kartonger, odla kryddväxter som säljs till cateringföretag, ordna vackra presentprodukter och skicka i väg varor. Även i Enköping har projektet verksamhet. Där deltar 16 personer.

Bertil Lövgren som tidigare varit mattläggare är en av dem som tycker det känns bra att i väntan på nytt arbete kunna gå till lokalen på Bredgränd.

Artikelbild

| Att lägga tändstickor i presentflaskor är en av arbetsuppgifterna.

– Det är det sociala som känns mest positivt. Att få komma hit och träffa andra om dagarna, säger han.

Nystartade företag som deltar i projektet är bland andra Shoelacebrand of Stockholm och Optima Planta, båda från Uppsala. De sistnämnda arbetar med att utveckla resurssnål odling som varken kräver jord eller riktigt solljus.

– Odlingen är det som är roligast att arbeta med. Det känns som vi gör nytta när vi hjälper dem, säger Kjell Svensson, som tidigare arbetat som elektriker.

Han visar hur de skär hål i frigolitskivor för att sätta ner små stenfiberkrukor i. Därefter sår de frön och sätter in skivorna i små växthus.

Artikelbild

| Maisoun Zaza, arbetsledare på AlphaCE

Företaget Otima plantas företrädare är också positiva till samarbetet.

– Ja, för oss är det jättevärdefullt att få hjälp. Det har gjort att vi snabbare kommit vidare till nästa projekt, säger Lennart Sör.

Maisoun Zaza, etableringslots och arbetsledare på AlphaCE, säger att det för de flesta arbetslösa är mycket viktigt för hälsan att ha något att göra.

– Det är för många också lättare att komma igång i grupp än om man sitter ensam. Att få prata med andra i samma situation är viktigt, säger hon.