Uppsalaföretag sålt för miljardbelopp

Uppsalaföretaget Gyros Protein Technologies har sålts för 1,7 miljarder kronor till amerikanska Mesa Laboratories.

Uppsalaföretaget Gyros Protein Technologies, med bas och huvudkontor i Uppsala science park, har sålts för 1,7 miljarder kronor till amerikanska Mesa Laboratories.

Uppsalaföretaget Gyros Protein Technologies, med bas och huvudkontor i Uppsala science park, har sålts för 1,7 miljarder kronor till amerikanska Mesa Laboratories.

Foto: Jonas Kihlander/UNT-arkiv

Ekonomi2019-11-07 12:45

Gyros Protein Technologies, som tillverkar högteknologisk labbutrustning för analys av proteiner i stor skala, har sin bas och sitt huvudkontor i Uppsala science park.

Företaget har tillsammans med ett 40-tal andra bolag ingått i Sjätte AP-fondens portfölj och har ägts tillsammans med Ampersand Capital Partners och några ytterligare investerare.

Nu har företaget fått en ny ägare i form av Mesa Laboratories som har betalat 1,7 miljarder kronor i affären. 

– Efter en konkurrensutsatt process stod det klart att Mesa Labs Inc blir ägare till Gyros, som därmed får en industriell ägare med förutsättningar att fortsätta utveckla bolaget, berättar Sjätte AP-fondens kommunikationschef Ulf Lindqvist till Dagens industri.

Gyros Protein Technologies AB har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och omsatte förra året 169 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 32,8 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen hade bolaget 38 anställda 2018.

– Det här är ett bolag som har varit etablerat i Uppsala under lång tid. Till slut lyckades vi vända det till något väldigt positivt, säger styrelseledamoten i Gyros Protein Technologies Magnus Persson till Dagens industri.

– Under de senaste fyra–fem åren har vi implementerat en ny strategi fokuserad mot biofarmaceutisk tillverkningsindustri och därmed vänt bolaget och fått bättre och bättre försäljning, tills man kunde sälja bolaget, fortsätter han till tidningen.

Gyros AB, numera Gyros Protein Technologies, grundades i Uppsala 2000.

Karta: Gyros Protein Technologies
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!