Öppnandet av den nya biogasmacken vid rondellen på Kungsgatan i södra Uppsala har försenats ett halvår. Bland annat har de tvingats vänta på att få el framdraget till stationen. Men under torsdagen var testkörningen av biogaskompressorn i gång och nästa vecka hoppas projektledaren Torgny Eriksson att stationen ska vara besiktigad och klar.
– Det kommer att vara en del intrimning mellan stationen och biogasanläggningen under våren vilket betyder att det kan bli kortare driftstopp. Det man ska veta är att det är samma gaskälla som till bussdepån och är det brist där kommer det inte att finnas mer här, säger han.

AGA köper biogasen av kommunen. Priset för en normalkubikmeter kommer att vara omkring 12:65 kronor, nästan en krona dyrare än vid kommunens biogasmack. Men i stället för att använda kommunens speciella laddkort kan kunderna betala med vanliga betalkort som Visa och Mastercard.
– Det är svårt att få lönsamhet om vi inte kan ta betalt för biogasen. Priset följer andra bränslen men ligger alltid omkring 20 procent billigare än bensinen. Och det viktiga är att vi är billigare än bensinen. Till skillnad mot andra premieprodukter går det inte att ta mer betalt för biogasen om folk ska välja att köpa den, säger Ragnar Sjödahl, marknadsansvarig på AGA.

I Uppsala har AGA valt att samarbeta med Preem och till öppningen får stationen Preem-skyltar.
– Vi har valt att inte sälja själva eftersom vi tycker att det är viktigt att kunden känner att det är en mack de åker till, säger Ragnar Sjödahl.