Not Alone är ett av flera företag som är med på Uppstart Uppsala på Slottet på torsdagen för att hitta finansiärer, men också för att marknadsföra sin produkt och leta nya samarbetspartners. För det har gått undan för Not Alone, som startades som ett UF-företag i Uppsala hösten 2014. I våras lanserades appen Not Alone till iPhone. Under Svenska mästerskapet vann Not Alone UF första pris i kategorin Årets produktutveckling och andra pris i kategorin Årets tjänst. Idag drivs Not Alone vidare som ett aktiebolag av Sofia Grandin, Johanna Fredricsson, Sara Juto, Amanda Appenberg. Idén till appen fick de efter att ha läst en i raden av artiklar om en ung kvinna som blivit våldtagen.

- Vi kan som unga tjejer själva relatera till hur det känns att inte vara trygg. Tjejen i artikeln var i en lägenhet, men visste inte var och hade svårt att nå ut för att få hjälp och bli hittad. Det blev startpunkten för våra diskussioner kring att skapa en säkerhetsapp, berättar Sofia Grandin.

Utvecklarna beskriver själva appen som är en enkel, modern och smart lösning på ett växande samhällsproblem: Otrygghet, en otrygghet som främst men inte bara är en del av unga kvinnors vardag. Syftet med Not Alone är att enkelt och snabbt kunna kontakta sina nära. Vid behov aktiverar användaren Not Alone genom att sätta i hörlurar i telefonen och sedan starta en spårning. Appen lokaliserar då var användaren befinner sig. Om något skulle hända rycker användaren snabbt ut hörlurarna ur telefonen och applikationen reagerar genom att skicka ut ett sms till användarens föranmälda kontaktperson. I nuläget används Appen av cirka 80 000 användare över hela Sverige.

Artikelbild

Appen är gratis, men företaget arbetar med att utveckla en premiumversion med efterfrågade funktioner som användaren måste betala för.

-Vi får mail hela tiden från användare, exempelvis vill många kunna ha flera kontaktpersoner registrerade. Det är sådant som eventuellt kommer att finnas i en uppdatering, berättar Sofia Grandin.

Hon och hennes kompanjoner, som alla är i 19-årsåldern och har andra jobb vid sidan av för tillfället, räknar annars med att kunna tjäna pengar på sikt på annonsering och föreläsningar. Hur det ligger till med kostnadsbiten och intäkter i dagsläget vill de inte gå in på.

- Just nu arbetar vi hårt med att hitta utvecklare vi kan jobba ihop med.Högsta prioritet är att ta fram en androidversion så vi kan nå andra halvan av marknaden. Det tar lite tid då vi är noga med att leta efter samarbeten där vi kan värna våra värderingar som entreprenörer, säger Sofia Grandin.