Vardagen som forskare innebär mängder av rapporter, artiklar och studier som alla ska gås igenom på ett systematiskt sätt. Något som kan bli svårt utan ett ordentligt verktyg.

– Idag sitter många och klipper och klistrar text till ett Worddokument som sedan måste bearbetas. Att hålla reda på alla filer på datorn är svårt och det är ett problem jag har grunnat på länge. Varför finns det inget program som kan hjälpa mig med det här? säger Carina Carlhed.

Hon är forskare i utbildningssociologi vid Uppsala universitet. Tillsammans med sin sambo, multimediaproducenten Simon Ydhag, och systemutvecklaren AhsanShahzad tar hon nu fram en molntjänst som ska samla anteckningar, rapporter och egna publikationer på ett och samma ställe. Det helt webbaserade verktyget ska gå att abonnera på eller köpas in av företag och institutioner.

– Målgruppen är egentligen alla som processar mycket text. Forskare, studenter och analytiker till exempel, säger Carina Carlhed.

Just nu jobbar de med att förfina affärskonceptet. Sedan början av september ingår de i ett startup-program hos Uppsala Innovation Centre. Där ges nya företag hjälp att bland annat testa idéer och träffa investerare.

Från Handelsbankens innovationsstiftelse har ResearchMate fått 25 000 kronor. Pengarna ska användas till att programmera en prototyp som ska testas mot kund. Planen är att produkten ska vara färdigutvecklad under våren och att de då ska dra igång bolaget. Då börjar också arbetet med att sälja produkten på allvar.

– Ingen av oss har jobbat storskaligt med privat verksamhet tidigare. Säljdelen är något som känns okänt men också väldigt spännande, och vi har flera idéer för hur det ska gå till, säger hon.