Minnesord
Kurt Johannesson var den moderna svenska retorikens förgrundsgestalt. Under sina tolv år som professor i retorik vid Uppsala universitet, från 1988 till 2000, etablerade han retorik som ett akademiskt ämne i Sverige, tryggt förankrat i de klassiska skrifterna alltsedan Aristoteles, men också som en modern kommunikationsvetenskap med samhällsrelevans. Han betonade alltid retorikens betydelse för demokratin, inte minst i etiskt hänseende. Målsättningen var att ge alla som vill delta i det offentliga samtalet de verktyg som behövs för en välgrundad samhällsdialog.
Kurt Johannesson började sin vetenskapliga bana med den litteraturvetenskapliga avhandlingen I polstjärnans tecken – Studier i svensk barock, (1968) som behandlade vältalighet i Sverige under senare delen av 1600-talet. 1983 kom den mera populärt skrivna Svensk retorik som under 80- och 90-talet följdes av ett flertal böcker i både praktisk och teoretisk retorik, senast Tala väl (2001). Så sent som 2018 publicerades en storslagen översättning av Johannes Magnus Goternas och svearnas historia från 1554.
I en intervju från år 2000 fick han frågan om vad han själv ansåg sig ha bett för retoriken. Han svarade på sitt ödmjuka sätt: ”Har jag gjort något för retoriken, är det väl att göra den känd.”
Han gjorde mycket mer än så. Vi är många som är djupt tacksamma över att ha haft honom som lärare, handledare och forskningskollega. Han hade inte bara en bred och djup humanistisk bildning utan också en ovanlig förmåga att med till synes lätt hand förmedla sina rika kunskaper i både tal och skrift. Kurt Johannesson var en framstående akademiker och en mycket vänlig och omtänksam person, alltid lyhörd för andras åsikter och idéer. Hans verk och gärning kommer att leva kvar i mångas minne under lång tid framöver.