Minnesord
Olas engagemang för kultur och samhällsfrågor har genom åren tagit sig många uttryck. Hans humanistiska grundsyn och breda kulturella intressen och kunskaper har starkt präglat hans verksamhet i Uppsalas utveckling på många områden.
Länge hade det talats om ett musikens hus i Uppsala. Det blev Ola som 1988 tog tag i frågan och såg till att det bildades en förening, Musikens Hus Vänner i Uppsala, vars ordförande han blev under hela 22 år.
Ola såg tidigt betydelsen av att brett involvera Uppsalas musikliv för att skapa stöd och påverka de beslutande. Arbetet bedrevs med stor intensitet. Det spelades på gator och torg, man arrangerade musikens dag. Orphei Drängar och andra körer, musiker och Universitetet engagerades för att tillsammans med företrädare för näringslivet driva frågan. Musikens Hus Vänner blev en pådrivande kraft för att ett konserthusbygge skulle bli verklighet. Generösa donationer gjorde att man kunde skapa en fond för att stödja verksamheten i det blivande konserthuset. Musikens Hus Vänner har efter konserthusets tillkomst också bidragit till att stimulera unga musiker genom att dela ut stipendier. Genom Olas initiativ har Musikens Hus Vänner kunnat dela ut över 20 miljoner kronor till musikverksamheten i huset och till unga lokala musiker.
Vid invigningen av vårt nya konserthus 2007 jublade Ola; äntligen hade med hans ord ”musiken fått ett hem i Uppsala”. Han var därefter en mycket flitig konsertbesökare på många olika typer av konserter, ständigt lika entusiastisk och uppskattande. Man minns med glädje hans översvallande positiva respons på den musik som bjöds och hans förtjusning över upplevelsen. Kombinationen av hans organisatoriska förmåga och hans outtröttliga arbete och entusiasm har haft stor betydelse för att Uppsala fått ett konserthus med en högkvalitativ verksamhet som lockat musiker och publik till staden.