MO1 Karin Ronge

Karin Ronge, Uppsala, har avlidit i en ålder av 94 år. Hon sörjes närmast av barnen Göran, Mats och Susanne med familjer samt systern Inga Rudhe Nilsson.

Karin Ronge

Karin Ronge

Foto: Lisa Selander

Familj2019-11-10 06:00

Karin föddes i Stockholm, växte upp i Falun, tog sin fil kand i Uppsala och gick Biblioteksskolan i Stockholm. Hon tjänstgjorde först i Falun, och från 1964 i Karlstad, där hon först arbetade inom sjukhusbiblioteket och därefter byggde upp en stor filial i ett nybyggt område, Våxnäs. Sedan blev det huvudbiblioteket, först som personalchef och senare som chef för vuxenavdelningen. Efter flytten till Falun 1988 blev Borlänge bibliotek sista anhalten i karriären.

Efter maken Pers död 1995 flyttade hon till Uppsala. Med Karin har en sann kulturvän gått ur tiden. Under sitt långa liv var Karin oavbrutet verksam inom kulturlivet. Hon var passionerad musikälskare och på Karlstads stadsbibliotek fanns en stor musikavdelning, där Karin på lunchrasten kopplade av med musiken i öronen, kunnig och hängiven lyssnare sedan barndomen. Under pensionärstiden blev det regelbundna konserter i Uppsala och Stockholm och många teaterbesök och konstutställningar. Litteraturen var både yrke och fritid för Karin. Även under de sista veckorna hade vi livliga diskussioner om någon ny bok. Karin köpte eller lånade mängder av böcker där historia och biografier dominerade. I de lyrikcirklar vi hade i Karlstad och i Uppsala var hon en självklar medlem.

Hon deltog engagerat i samhällsdebatten med, som alltid, mycket bestämda åsikter även under de sista åren på äldreboendet Karl-Johansgården. Karin hade en starkt utvecklad social sida och hennes behov av att samla vänner kring middagsbord bestod långt upp i åren. Och medan maken levde fanns alltid musiken med. Ett bevis på den goda sammanhållning vi hade på Karlstads stadsbibliotek var de gemensamma resor vi gjorde på fritiden; särskilt minnesvärd är resan till Venedig på Karins 60-årsdag 1985, då hon firades rejält av släkt, vänner och kollegor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!