I tio år har Elin Boström suttit bakom spakarna på Upptåget, ett arbete hon trivts mycket bra med. Men med tre barn och två lokförare i familjen där arbetstiderna ständigt krockade blev pusslandet till slut för jobbigt. Därför bestämde hon sig för att ta tjänstledigt och gå kursen Småskalig ekologisk odling på Färnebo folkhögskola.

– Jag ville odla familjens grönsaker och samtidigt få mer tid hemma med barnen. Men under kursens gång insåg jag att man kan göra det större, att det går att få en lönsamhet i att odla ekologiska grönsaker för försäljning. Och man kan driva det själv, med ganska enkla metoder. Det behöver inte vara jättearealer eller stora hönsstallar, det kan vara småskaligt men produktivt.

Hennes projektarbete under kursen blev att söka startbidrag för att kunna göra verklighet av den nya drömmen. Det var ett hårt arbete som krävde stor teoretisk kunskap. Kunskap som hon nu, när hon fått bidraget, får möjlighet att omsätta i praktiken.

– Det känns fantastiskt bra. Pengarna gör att jag vågar släppa taget om mitt arbete och satsa fullt ut på gården. Nu har jag både råd och mod att genomföra det här. Det känns viktigt att länsstyrelsen tror på min idé. Jag har tvivlat många gånger själv, men nu kan jag luta mig mot att min affärsplan har blivit godkänd av experter, säger Elin Boström.

Den vardagliga gårdsverksamheten kommer att skötas så fossilfritt som möjligt. En granne har plöjt upp den gamla vallen, men nu är det manuell hantering utan traktorhjälp som gäller. För att arbetet ska gå enklare anlägger hon fasta bäddar som aldrig grävs. Dessa matas sedan med kompost uppifrån och luftas med bredgrep. Sedan ska maskar och mikroliv sköta resten.

– Det känns väldigt bra att ha ett eget kretslopp här på gården, där allt samverkar, säger hon.

Bobrunna gård, som de själva döpt gården till, bygger Elin Boström och maken Erik Boman upp från grunden. När de flyttade dit bestod den av tre hektar avstyckad åkermark och ett bostadshus. Inga andra byggnader eller träd och odlingar fanns. I dag står där ett mindre hönshus med 17 hönor, en liten skogsträdgård, några odlingslådor, en verktygsbod och nyplanterade fruktträd.

– Nu ska jag successivt skala upp gården. Den här sommaren kommer vi att ha 50 hönor, men jag har sökt stödet på totalt 100 stycken.

Elin Boström har gjort en egen ritning på mobila hönshus och i dagarna står det första färdigt. Husen ska sedan flyttas runt på markerna för att hönsen ska få beta färskt gräs. Vintertid ska de bo i växthusen för att gödsla och förbereda jorden för kommande säsong. Även växthusen är något som ska upp under våren, ett för plantuppdrivning, ett annat för tomatodling.

Elin Boström vill ha stor mångfald på gården.

– Det ska inte vara någon monokultur här. Jag har precis beställt salixplantor som ska bilda häck som vindskydd mot norr. Sedan ska jag in med fler pollinerarväxter, det är viktigt att bina får mat. Häcken blir även en fristad för insekter, säger Elin Boström.

Bobrunnas två bisamhällen ska utökas till sex kupor och för att lära sig mer står en längre biodlarkurs på agendan.

– Det kommer att bli supermycket att göra och en hel del får jag testa mig fram till. Men det känns jättekul att kunna satsa på det här och bygga upp något helt från grunden, säger hon.