– Du lär väl känna igen mig, säger Siewert Öholm när vi bestämmer möte över telefon.

Antagandet är givetvis riktigt. Få personer över 30 år kan ha missat att se honom i tv-rutan. Under 30 år ledde han debatter i Sveriges television i program som Kvällsöppet och Svar direkt.

– Det är med ödmjuk stolthet jag tänker på det. Att jag fick det förtroendet att sitta där vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år, säger Siewert Öholm.

Journalistkarriären inleddes när han som ung gick på folkskollärarseminariet i Jönköping och recenserade filmer och skrev kortare reportage i Jönköpingsposten.

– Han fick både betalt och gratis biobiljetter.

Som färdigutbildad lärare flyttade Siewert Öholm till Västerbottens inland där han fick in en fot på lokalradion. När Sveriges television 1971 drog igång sin verksamhet på allvar i Umeå erbjöds han jobb där. Resten är tv-historia. Nu är det tolv år sedan han slutade på SVT och numera använder han sig av Facebook som ”nedtrappningstidning”.

– Jag skriver aldrig om vädret, hur vackert det än är, och aldrig om barnbarnen, hur mycket jag än älskar dem. Utan jag skriver om samhällsfrågor som engagerar mig, hetsar, stryker medhårs och käftar med mina meningsmotståndare, säger han och döljer inte sin stolthet när han berättar om inlägg som fått hundratals gilla-markeringar.

Men långt ifrån alla håller med om det Siewert Öholm tycker och tänker. Under årets Almedalsvecka väckte en intervju med honom i Aftonbladet starka reaktioner då det han sa kunde tolkas som att homoäktenskap bidrog till att göra unga män till nazister. Själv menar Siewert Öholm att såväl Aftonbladets rubriksättare som många läsare missförstod budskapet den gången, men samtidigt poängterar han att han står för de åsikter han har och att han gärna söker sig till hetluften.

– Det har alltid varit mitt mål att få igång debatten och jag får mycket ris och ros. Debatten är demokratins livsluft, men nu har vi fått en åsiktskorridor där syret tar slut, säger han.

Som flitig samhällsdebattör är det inte ovanligt att Siewert Öholm blir inbjuden att vara med i tv-programmet Debatt, efterträdare till hans eget Svar Direkt. Att byta roll från debattledare till debattör var till en början inte helt lätt.

– Både jag och programledarna var nog rädda för att jag skulle ta över. De fick lära sig att avbryta mig, och jag tycker att Lennart Persson och Belinda Olsson, som kanske var de debattledare som drabbades mest av det här, var riktigt bra på att hantera det, säger han.

Det är främst som en kristen debattör som pastorsonen Siewert Öholm har varit verksam. Han har skrivit i den kristna tidningen Dagen, och det var när han 2007 fick jobb på den Uppsalabaserade kristna tidningen Världen i dag som han blev Uppsalabo. Han har också gjort flera försök att starta en kristen tv-kanal. En tv-kanal som presenterar kristna värderingar och inte någon pengatiggande bönemötes-tv med spekulativa mirakellöften, förtydligar han. 2006 var han chef för den Oslobaserade Värdekanalen och förra året var han på gång att ta över Kanal 12 i Värmland. Båda projekten stupade på grund av dålig ekonomi, men han har ännu inte givit upp hoppet.

– Jag har ett projekt på gång. Vi får se vart det leder, avslöjar han.

För ett par år sedan bytte han från Missionskyrkan till Svenska kyrkan och han är en flitig besökare i Sankt Ansgars kyrka på Studentvägen.

– Där finns den tydliga liturgi och predikan som jag vill ha och dit går såväl småbarnfamiljer som äldre med rullatorer. Man känner så mycket kärlek när man ser alla de människorna som har funnit sin plats där, säger han.