Det är en tidspressad Carin Wester vi får kontakt med i början av maj. Anledningen, förklarar hon, är att de just nu jobbar med att färdigställa alla kampanjer och fotograferingar inför hösten. Då kommer fokus att ligga på den nya höstkostymen, berättar hon.

–  Det är en av trenderna vi försöker bygga upp. Höstkostymen kan se ut på olika sätt så att den passar för många. Men gärna i nya färger, kanske brun, jag har i alla fall ingen brun kostym. Sedan kan man spraka upp den med en härlig färg på en scarf eller ett djurprint. Man kan vara proper med raka byxor eller köra jeanslooken med gympaskor.

Hur tycker du att vi svenskar klär oss?

–  Jag tycker att vi är ganska duktiga på det. Vi har varit svartvita ett tag och alla har sett rätt lika ut. När jag startade tyckte jag att alla killar hade skinnjacka, tajta jeans och conversedojor. I dag ser jag mer skräddade plagg och mer färg. Det är fler som har blivit medvetna om vad de har på sig, att kläder inte bara ska stå emot kyla.

Nästan hela Carins liv har handlat om färg och form, design och mode. Som barn vistades hon mycket hos sin farmor som var hårfrisörska i Uppsala och brukade måla på fritiden. Även mormor i Stockholm hade stor betydelse, hon som i sin ungdom gick på Konstfack och gärna tog med sig lilla Carin till museer eller utställningar.

–  Men mitt intresse för kläder kommer nog främst från mamma. Hon har alltid varit ett stor fan av mode. Jag minns att hon brukade ha sin Hermèsscarf knuten runt håret när hon körde mig till dagis på cykeln. När jag startade mitt varumärke var hon en av mina största kunder. Hon har nog köpt allt.

Under tonåren började Carin skapa sina egna kreationer. Hon och kompisarna hemma i Uppsala började sy klänningar till studentfester. Eller Carin stod mest för ritandet, det var hon var bäst på.

När det var dags att gå vidare efter gymnasiet blev det först en ettårig designskola i hemstaden, därefter Beckmans designhögskola i Stockholm.

Ganska snart efter att hon hade gått ut fick hon jobb på Paul & Friends där hon ritade damkollektionen samtidigt som hon höll koll på internationella märken som Prada, Miu Miu och Gucci.

–  Det var ett drömjobb att få sitta högst upp på NK och rita. Det gjorde jag i fem år. Sedan bestämde jag mig för att ta en sväng till ett större företag, H&M, där jag stannade i sex månader. Sedan kände jag att jag var redo att starta eget.

Carin tog ett starta-eget-lån, köpte en dator och en skrivare och började dra i de kontakter hon hade skaffat sig under åren i branschen. Det dröjde inte länge förrän hon hade ett eget varumärke. Hennes kläder blev snabbt en succé, hon utsågs till Årets nykomling 2004 och tilldelades modepriset Guldknappen 2009.

Just att starta ett eget märke blev en viktig vändpunkt i livet, förklarar hon.

–  Rent yrkesmässigt fanns liksom inga stopp längre, jag kunde göra precis det jag ville. Därför har jag nu min anställning på Åhléns.

En viktig komponent i framgången har varit Carins oräddhet jobbmässigt.

–  Jag har trott på mig själv och vågat hoppa. Det har varit en nyckel i min karriär.

Annat är det privat, förklarar hon. Där tvekar hon mycket mer och funderar över alla konsekvenser som kan komma med ett drastiskt beslut.

Hon berättar om sina andra två intressen i livet – förutom dottern Charlie som är viktigast av allt. Carin Wester och sambon Thomas Pouverel, inköpschef och fransman, gillar att flytta och inreda nya boenden. Ungefär vartannat år säljer de och skaffar en ny lägenhet. Vardagligt brukar man tala om att göra en bostadskarriär. Men för Carin handlar det om något annat.

–  Jag tror att det hänger ihop med mitt sinne att vilja fräscha upp och göra nytt. Skapa nya rum och bygga upp moodboards där jag försöker plocka in nya intryck. Vi säljer det mesta och köper ny inredning – mest second hand.

–  Min dröm är att nästa gång köpa ett hus. Där kommer mitt andra stora intresse in i bilden – blommor. Att få påta i jorden är min roplats. Men nu har jag ju ingen sådan plats, då får det bli en promenad i stället. (TT)