Håkan Sjögren

Håkan Sjögren, Västerås, har avlidit i en ålder av 85 år. Han sörjs närmast av närmast av hustrun Eva i Västerås och sammanlagt fem barn med familjer samt av första hustrun Iréne i Uppsala.

Foto:

Dödsfall2017-09-27 06:00

Håkan Sjögren bodde i Uppsala under ett par viktiga decennier av sitt liv och han besökte fortsättningsvis staden flera gånger om året. Som andra barnet av tre syskon föddes Håkan i Malung den 1 maj 1931 och han gladdes åt då man började flagga "till min ära", som han sa, på födelsedagen.

Håkan Sjögren gifte sig första gången 1956 med flickan han mötte och blev förälskad i vid den allra första gymnasistbalen i Uppsala. Han gick på treåriga reallinjen på "Skrapan" och hon på Katedralskolan, som dåförtiden hette Högre Allmänna Läroverket.

Efter studentexamen 1951 började han studera teknisk fysik vid KTH i Stockholm medan hon kom att läsa medicin i Uppsala. På 1960-talet fungerade Håkan Sjögren bland annat som fysikerkonsult inför ett pionjärarbete med ultraljudeko för medicinsk diagnostik i Uppsala, som resulterade i hustrun Iréne om eko-ventriculografi och tillskapandet av Sjögrens Index, som numera används över hela världen som uttryck för graden av hydrocefalus, så kallad vattenskalle, hos barn.

Håkan Sjögren var dåförtiden vikarierande professor vid sin institution på KTH.

Senare flyttade Håkan Sjögren till Linköping och kombinerade där arbetet som universitetslektor med bland annat att vara landstingspolitiker för moderaterna och att flitigt delta i olika föreningsaktiviteter.

Han gifte om sig med Eva, en kompetent kollega som gick från flygplanstillverkning i Linköping till arbeten med främst tåg i Västerås, och fick ytterligare tre barn.

Senare bosatte sig familjen i Västerås och umgicks där och i Uppsala gärna med "den första familjen".

Håkan Sjögren gladde gärna sin omgivning med sin goda minnesförmåga, som rymde ett outsinligt förråd av "roliga historier", sångtexter och dikter av bland annat Fröding, Ferlin och Taube. Därtill har han glatt familjen med odling av den jord han har haft tillgång till och att driva fram tomater och vindruvor med mera i egna växthus. Själv gladdes han åt att hinna få bli promoverad till jubeldoktor femtio år efter sin disputation på KTH 1967.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!