Lotta Triller är solbränd och fylld av energi när hon visar in i sitt färgglada arkitektritade kök i huset i Bergsbrunna. Hon och hennes man har varit hemma ett dygn, efter en sex veckor lång semester i thailändska Hua Hin.

– När jag är på semester kopplar jag bara av. Då solar jag och läser böcker. Jag hade med mig 21 böcker på resan.

Annars gillar Lotta Triller att ha fullt upp.

Artikelbild

| Färgstarkt hem. Hemmet är en viktig samlingsplats för för Lotta Trillers stora familj. ”När jag designade köket sa jag att jag ville ha alla färger. Arkitekten var lite tveksam först, men det blev bra!” säger Lotta Triller.

– Igår när jag kom hem från flygplatsen åkte jag till frisören. Sen ägnade jag kvällen åt att gå på smygpremiären av restaurangen Heart and Bones. Idag blir det jobb, på lördag blir det födelsedagsfest med familjen och på söndag åker jag upp till Sälen med min dotter. Det är nog sådan jag är. Jag gillar fart och fläkt. Livet får inte bli långsamt, tråkigt eller slentrianmässigt.

Vid 25-års ålder pluggade Lotta till museipedagog på Uppsala universitet. Hon och hennes man var också småbarnsföräldrar med en dotter på 3 år och en son på 1 år. Så en dag såg hon en annons med ett café till salu.

– Jag halkade in i cafébranschen kan man säga. Jag har alltid gillat att baka och har jobbat extra med att servera, men har ingen bagarutbildning. Hursomhelst hade jag en snäll bank som beviljade lån till att köpa caféet och 1983 startade jag Café Linné på Svartbäcksgatan.

Lotta ville servera hembakat fika på caféet och bakade som hon lärt sig hemifrån. Och det var så hennes numera välkända Linnébulle kom till.

– I Örbyhus där jag kommer ifrån fanns det ett hembageri när jag växte upp och därifrån fick jag inspiration. Jag tänkte att jag ville ha stora kanelbullar. Och de blev lite väl stora. Men de blev populära och efter ett tag började de kallas för Linnébullen. Profilen med hembakat blev vår grej.

Efter en trög start för caféet släppte det och de fick så mycket gäster att både Lottas man som är polis och hennes mamma som är lärare, bestämde sig för att jobba tillsammans med Lotta i caféet.

Efter något år tog de även över grannbutiken och öppnade en brödbutik. När det lilla bageriet på övervåningen till caféet blev för trångt, byggde de ett nytt i Bergsbrunna Tegelbruk där de flyttade in 1989.

Familjeföretaget Triller har vuxit alltmer. Idag driver Triller mat och bröd Café Kardemumma i Stadsbiblioteket, Café och brödbutik i Gottsunda Centrum, Butik på S:t Olofsgatan samt sommarcafeér i Botaniska Trädgården och på Linnés Hammarby. Utöver det har de bageri, catering och festlokal i Bergsbrunna Tegelbruk. Alla Lottas fem barn samt tre av deras respektive är med och driver företaget.

– Om jag ska säga något jag är stolt över så är det att alla mina barn är med och förvaltar företaget som jag startat. Att jag har uppfostrat dem till ansvarstagande vuxna. För mig känns det inte alls svårt att lämna över alltmer av ansvaret för firman på barnen.

Att familjebanden är starka går inte att ta miste på.

– Vi har alltid jobbat mycket både vardagar och helger och då har barnen varit med. Medan vi hade Café Linné fick vi semester när vi stängde på sommaren. Då packade vi in oss med alla fem barn i vår husbil och åkte till ner till franska kusten.

Huset de bor i nu är byggt som generationsboende och Lottas mamma bor vägg i vägg. Villan har öppen planlösning med stora sällskapsutrymmen som rymmer både barn, barnbarn och vänner.

– För inte så länge sedan bodde vi tre generationer och elva personer här. Jag uppskattar att ha mycket människor omkring mig och familjen nära. Vi är nog lite osvenska på så sätt.