Det sägs att alla människor har en historia att berätta. Ida Sundberg i Enköping har mer än så. Hennes historia kan delas upp i kapitel nog för en hel bok. Eller flera böcker.

– Jag föddes med autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar angriper de egna organen och att jag därmed många gånger varit nära att gå över till andra sidan.

Ida Sundberg beskriver en uppväxt och ett liv som är fyllt av sjukdomsvistelser, medicinskador och ständiga smärtor.

– Jag har bestämt mig för att vara glad, att se framåt, och att ändå försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Om jag inte orkar gå kan jag alltid ta till moppen, alltså min elektriska rullstol som betyder mycket för min frihet i vardagen.

Ett avgörande steg på ett annat plan mot ett nytt liv hände för fem år sedan.

– Mina föräldrar var båda Jehovas vittnen och församlingen blev en del av min uppväxt. Som vuxen blev jag själv ett vittne, gifte mig med en man i rörelsen, fick en underbar dotter, men kände mig alltmer kontrollerad och till slut kände att jag var tvungen att göra det omöjliga inom Jehovas vittnen. Jag bröt upp.

Uppbrottet innebar skilsmässa och flytt från Stenungssund på västkusten till Enköping vid Mälaren.

– Naturen, jorden, vattnet är för mig livsavgörande. Så avgörande att jag någon gång i framtiden vill försöka göra det som idag verkar omöjligt, att utbilda mig till trädgårdsmästare eller åtminstone till ett jobb i just den gröna sektorn.

Ida Sundberg berättar att hon inte gjort något annat än försökt övervinna hinder i hela sitt liv men frågan är hur hon ska kunna ta det här steget: En yrkesutbildning.

– Jag har alltid haft som en dröm att jobba, men kroppen säger nej. Gång på gång. Det enklaste vore att ge upp och lägga sig ner. För mig är det ingen lösning. Jag har en dotter som jag försöker ge en bra start i livet. Samtidigt, halva livet har gått, jag vill göra något annat än hittills med den andra hälften.

Ida växte upp i Tyresö och hade sina tankar om jobb och framtid precis som alla ungdomar.

– Men jag blev däckad av min sjukdom hela tiden. Nya symptom, nya angrepp, synen, inre organ, leder, muskler. Ständig värk, men som jag genom åren lärt mig att behärska och faktiskt, på ett allt bättre sätt.

Ida Sundberg berättar om alternativ medicin:

– Jag har haft god tid att läsa på egen hand, att hitta nya möjligheter, nya forskningsrön som inte utgår från att alla inflammationer ska behandlas med den för många människor skadliga antibiotikan. I dag kan jag dela med mig av det jag lärt mig till andra i samma situation som jag.

Musik är bland Idas intressen, men hon var inte ens född när favoritartisterna stod på topp:

– Min pappa brukade säga att jag fötts i fel tid. Jag lyssnar gärna på 50- och 60-talets Rat Pack, det vill säga Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davies. Men också Fats Domino och Elvis går bra. Eller The Everly Brothers och Shadows.

Vad skulle du bjuda på till middag?

– Ha, ha. Visst skulle det bli något från samma tid, varför inte kåldolmar eller kålpudding!

Du gillar att resa – vilken är din drömresa?

– Den har jag inte gjort än. Det är väl det som är det fina med drömmar. Du vet inte målet och du vet inte vad som väntar dig, längre fram.