– Egentligen var det låtskrivare jag ville bli.

Men ett förlagsavtal ledde till att han blev författare på heltid i stället.

– Plockar dock fortfarande fram gitarren och känner att jag utvecklas, numera kan jag spela utan att behöva titta på fingrarna. Kanske finns det fortfarande några låtar kvar att skriva.

Artikelbild

| En liten del av den digra produktion som Uppsalaförfattaren Bengt-Åke Cras gjort under sin karriär.

– Lusten att läsa och skriva fanns där så snart jag lärt mig stava, säger han.

Han växte upp i Stockholm på 50-talet i förorten Gubbängen där allt var nytt och fräscht.

Den ”gubbängska” dialekten, hörs fortfarande även om han kom att flytta till Karlskoga där han tog studenten. Från 1964 blev det Uppsala för studier och jobb.

Efter att han ”läst ut” barnavdelningen på bibliotek tjatade han sig till ett lånekort på vuxenavdelningen. Att skrivarlusten alltid varit stor kan lätt konstateras när man ser till hans digra produktion. Det har blivit någonstans runt 230 böcker, otaliga noveller, serier, dokumentärer och artiklar.

Han och en kompis läste massor av serier och började rita egna seriealbum. I tidiga tonåren startade de filmbolaget Björnfilm Corporation.

– Vi spelade in smalfilmer och det handlade ofta om tuffa och vanartiga men egentligen ganska snälla ungdomar, ler han.

Serieförfattandet skulle han fortsätta med även som vuxen. Bland annat har han gjort ”Korak - Tarzans son”, en serie som gick gavs ut internationellt.

Har du inte läst något av Bengt-Åke Cras? Men kanske av Carina Fjällström, John Burell, William Marvin Jr, Janne Bond eller Ivar Backhoff då? Några pseudonymer han använt under sin skrivarkarriär.

– Det var så på den tiden att förlagen ville ha typiska genreböcker. Skrev man en västernbok borde författaren ha ett amerikanskt namn. Och var det en hästbok så skulle det vara en kvinna, skrattar han.

Under den mest aktiva tiden levererade han minst en bok i månaden. Förlagen ville oftast betala så lite som möjligt. Bengt-Åke Cras lärde sig arbetsdisciplin och inte minst att hålla isär de olika historierna.

– Jag hade långa listor med fakta om personer, miljöer och handling. Annars kunde det ha gått illa. Det var en intensiv men spännande period.

Intresset för till exempel västerngenren startade tidigt. Filmidolerna hette bland annat Kirk Douglas, John Wayne. och Burt Lancaster. Det var billigt att gå på biomatinéer.

– Bio och serier liksom bokläsning var och är fortfarande stora intressen.

En annan viktig tråd som gått igen igenom hela livet är idrottsintresset. Bengt-Åke Cras spelade själv fotboll, ishockey, handboll och bandy och tränade friidrott var och varannan dag.

– Man blev inte skjutsad till träningar och matcher på den tiden. Under en period bodde jag i Fruängen. Då gällde två timmars cykling till match på Gärdet och lika långt hem igen efteråt. Men det var roligt!

Så småningom kom sportintresset också att ingå i hans författande. Han tjatade länge på olika förlag för att få skriva en bok om fotboll eller ishockey. Till slut gav ett förlag med sig. Hockeybokserien Södergården om Peter Fredell blev en succé.

- Numera lever de flesta av mina böcker vidare som e-böcker. Det är kul.

Och så musiken då. Efter lumpen när han skulle studera vidare blev det mest att lira. Han hade ett muntligt skivkontrakt och ett par låtar sjöngs in av Umberto Marcato och Birgitta Wollgård. Men sedan kom skrivandet att ta över.