Det rÀcker visst med 7500 steg per dag

Matilda Andersson Àr nyhetschef pÄ UNT.

Matilda Andersson Àr nyhetschef pÄ UNT.

Foto: Pressbild

God morgon2020-03-05 04:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

10 000 steg. Det sĂ€gs ju att det Ă€r sĂ„ mĂ„nga steg en ska gĂ„ varje dag. En snabb googling visar dock att just den siffran kommer frĂ„n en japansk marknadsföringskampanj frĂ„n 1965. Produkten som marknadsfördes? En stegrĂ€knare. Att det blev just 10 000 ska tydligen ha berott pĂ„ att siffertalet i japanska bokstĂ€ver ser ut som en promenerande man. 

Att siffran kommer dĂ€rifrĂ„n visade en Harvardstudie frĂ„n 2019. SĂ„ att det Ă€r just 10 000 steg en bör gĂ„ kan tas med en nypa salt – att vi förlĂ€nger livslĂ€ngden genom att röra pĂ„ oss mer Ă€r dock en sanning. Men enligt den nĂ€mnda studien rĂ€cker det med 7500 steg per dag. Skönt att veta de dagar dĂ„ 10 000 steg kĂ€nns som ett högst orimligt mĂ„l. 

Matilda Andersson Àr nyhetschef och kÀmpar pÄ med stegen

1) UtstĂ€llning. Frimodiga fruntimmer förĂ€ndrar – en utstĂ€llning om kvinnors historia med fokus pĂ„ Uppsala och Uppland, kulturpunkten kl 12.

2) Serie. Är just nu fast i "The Loudest Voice" pĂ„ HBO - om Roger Ailes, hjĂ€rnan bakom Fox News, och hans vidriga kvinnosyn.

3) Lekpark. Har inte förrĂ€n nu upptĂ€ckt StadstrĂ€dgĂ„rdens upprustade lekplast – uppskattas av de smĂ„.

Svamppasta

400 g tagliatelle, 20 g osaltat smör, 2 stora vitlöksklyftor, 400 g champinjoner, 120 g naturell mjukost. Krydda med flingsalt och svartpeppar, toppa med fÀrsk hackad bladpersilja och riven parmesan. Koka pastan. Hacka vitlöken, skiva svampen. SmÀlt smöret i en kastrull och stek vitlöken utan att den brÀnns. TillsÀtt svampen och koka tills vÀtskan Àr borta. Smaka av med salt och peppar. Rör i mjukosten och vÀrm pÄ svag vÀrme tills den har smÀlt. HÀll av pastavattnet och blanda pastan med svampsÄsen. Toppa med persilja och parmesan.