Ibland gör man saker utan att först se symboliken i det man gör. I helgen kollade jag för första gĂ„ngen pĂ„ "Den store Gatsby", en fĂ€rggrann film som utspelar sig pĂ„ det glada 20â talet. För exakt 100 Ă„r sedan. Och nu Ă€r det 20â tal igen. Lika fĂ€rggrant? SvĂ„rt att svara pĂ„, vi Ă€r bara nĂ„gra dagar in pĂ„ det nya Ă„rtiondet. Men min förhoppning Ă€r att det hĂ€r tiotalet blir glĂ€djefyllt. Jag hoppas att vi vĂ€nder pĂ„ alla negativa trender som vi ser i samhĂ€llet. Jag hoppas att vi slutar hata och att det goda vinner över det onda. Sedan vore det trevligt med lite mer paljetter, glitter, fĂ€rger och fester, sĂ„ klart. Det finns sĂ„ mycket bra saker att Ă€gna sig Ă„t pĂ„ den hĂ€r jorden, att Ă€gna sig Ă„t dĂ„liga saker blir bara överflödigt. Tio nya, frĂ€scha Ă„r att se framemot.
Cassandra Grönlund Àr journalist och vill ha glitter och godhet.
Att göra i dag:
1) Familj. Jullovsdisco i Ă€ventyrsbadet, Fyrishov kl 17â 21
2) Musik. Körkonsert rysk jul. Uppsala Vokalensemble och solister sjunger in den rysk-ortodoxa julen med rysk a capella-repertoar. Sofia à gren, dirigent. Domkyrkan kl 15
3) Familj. Barnfest Stavby BygdegĂ„rd. Dans kring granen, tomten kommer med godispĂ„sar. Kl 13â 15
GrönkÄlspasta
4 port. 400 g pasta, salt, 1 gul lök, 2 klyftor vitlök, 2 msk smör, salt, 250 g grönkÄl, 2 dl crÚme fraßche, 2 msk grönsaksfond, 3 dl kokvatten, 2 dl parmesanost, svartpeppar. Gör sÄ hÀr: Koka pasta i saltat vatten. Spara kokvattnet. Hacka lök och vitlök och stek i smör med salt i nÄgra minuter. Addera grönkÄl och stek den mjuk. HÀll pÄ crÚme fraiche, fond och kokvatten frÄn pastan. Rör i parmesan och ta av frÄn vÀrmen. Rör i pastan. Servera.