En bal toapapper i ladan

Foto: Nina Leijonhufvud

God morgon2020-03-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag pratas det om att vi ska bunkra lagom. I mitt föräldrahem hade vi 2,5 mil till närmaste affär. För att inte behöva köra till affären alltför ofta och förbruka både dyrbar tid och bensin, köptes det ofta tio kaffepaket, sju knäckebrödspaket och tolv kilo mjöl åt gången, så det inte skulle saknas när det var dags att baka. Vi hade alltid en hel bal med toapapper i en lada, bara att hämta. Nu bodde vi i skogen med lantbruk, så vi hade egna potatisland, ett för krokpärer (mandelpotatis) och ett för vardagspotatisen. Jordkällaren fylldes varje höst med hyllvis av sylt och saft, bingar med potatis och morötter. Pappa jagade älg och fiskade. Mamma fyllde våra tre frysar. Lagom? Nåja.

Maria Larsdotter, familjeredaktör, van förrådsfyllare.

Att göra i dag

1) Brädspel. Lägg mobilen åt sidan och ta ett parti Fia, Cluedo eller ett långsamt Monopol.

2) Gå ut. Frisk luft behövs för att hålla frustrationen nere. Ta ett varv utanför huset om du inte har en skog i närheten. Men håll avstånd till människor.

3) Bio hemma.  I hemkarantänens tid släpps nu pinfärska biofilmer på streamingtjänster. Se filmen "Emma", baserad på Jane Austens roman med samma namn från 1816.

Indisk dahl

Koka sönder 2,5 dl röda linser i 10 dl vatten och lite salt. Hetta upp 1 msk olivolja, fräs 1 tsk hela spiskumminfrön, 1 torkad röd chili, 1 finhackad gul lök och 2 finhackade vitlöksklyftor och 1 msk riven färsk ingefära tills allt mjuknar. Rör ner 2 finhackade tomater och låt dem bli lite mosiga. Blanda ner 1 tsk gurkmeja, 1 tsk garam masala och 1 finhackad grön chili. Blanda ner de kokta linserna. Smaka av med salt.