Jag stÀdar i kÀllarförrÄdet som förvandlats till en soptipp. I ett kuvert som det stÄr "à sa 4 Är" pÄ hittar jag en liten blond hÀstsvans. Den kommer frÄn min mammas senaste utrensning i hennes kÀllare. Efter moget övervÀgande bestÀmmer jag mig för att en svans med 38 Är gammalt hÄr inte ska sparas. NÀr jag berÀttar om hÀstsvansen för en kompis berÀttar hon att Àven hennes mamma har en av hennes hÀstsvansar sparade i en byrÄlÄda i sovrummet.
Var gÄr grÀnsen mellan moderlig nostalgi och galet, sjukligt samlande? Vilka saker Àr egentligen okej att spara, undrar jag över en fika med en annan kompis. Hon berÀttar dÄ att hon sparar sina barns tÀnder i en liten sammetsask.
â Varför?, utbrister jag.
Hon kan inte svara, annat Àn att de Àr smÄ och söta, men hon övervÀger ÀndÄ att kasta gaddarna.
Varken smÄ eller söta var min mammas gallstenar som hon sparade stolt i en burk efter en operation. De hade samma fÀrg och form som de stora lakritstuggummin man kunde köpa i en automat pÄ 80-talet. Min bror bjöd en kompis pÄ dem en gÄng.
Att göra:
Höstfest pÄ AlnÀs FriluftsgÄrd i Sunnersta. Marknad med lokal hantverk och mat, bakluckeloppis, höghöjdsbana, kiosktömning med mera. Kl. 12-16.
Att Àta:
Tuna melt: SÀtt ugnen pÄ 200 gr Hacka 0,5 rödlök, 5 cornichons, 6-8 inlagda jalapeños och lÀgg i en skÄl tillsammans med 0,5 kruka persilja. Blanda ihop med 2 burkar tonfisk, 0,5 dl majonnÀs och 1 tsk dijonsenap. Smaka av med salt.
Bred smör pÄ 8 brödskivor. Fördela tonfiskröra pÄ hÀlften av dem. Toppa med riven ost och skivad tomat. LÀgg pÄ resterande brödskivor som lock. Tillaga i ugnen 6-7 min.