Jag går i fällan igen. Köper ett nytt gym-kort, övertygad om att det blir annorlunda den här gången. Som att den människa jag är i dag är en annan än den jag var i går. Som att hon inte dras mot "avboka pass"-knappen när arbetsdagen närmar sig sitt slut. Som att inte en spontan middag hos bästa vännen lockar mer än ett fys-pass med främlingar. Det är inte lätt.
Men gymkedjorna är inte dumma. De vet allt det där. "Du klarar det!", säger appen gång på gång. Till slut tror jag på det själv. Så jag går till gymmet och efteråt är jag hög av endorfiner, orubbligt säker på att det här är en ny vana. Ses i morgon gymmet!
Dagen efter kan jag knappt gå, än mindre ta mig till passet jag bokat. Det är inte lätt.
Ebba Örn är journalist på UNT och jobbar på sina vanor.
Att göra i dag:
1) Träna! Ja, vi kan väl försöka i alla fall.
2) Eller åk direkt hem i stället. Finns inget bättre än att komma hem två timmar tidigare än planerat.
3) "Cherrie - ut ur mörkret". Dokumentär i tre 20 minuter långa avsnitt 2018 om r&b-artisten Cherrie. Om uppväxten, musiken och vännerna i Järva som blivit ihjälskjutna. På SVTPlay.
"Mexikanska" bönburgare
Fräs en finhackad gul lök och pressa i två vitlöksklyftor. Skölj av ett paket kidneybönor och lägg i pannan. Rör ner en burk salsasås (typ taco-sås), 1 1/2 tsk sambal oelek och 100 gram osaltade cashewnötter. Häll i en matberedare och kör tills grovhackat. Blanda i 2 dl ströbröd, lite salt och 1/2 dl persilja. Forma till åtta biffar och vänd i 100 gram finhackade cashewnötter. Ställ in i en varm ugn cirka 10-15 minuter. Servera med guacamole! Recept från Ica.