Det fanns en tid i min tonårsperiod då jag nästan bodde i Uppsalas parker. Det var stadsparken (Stadsträdgården), ekonomikum och engelska parken. Det var engångsgrillar, vattenpipor och drycker på burk. Musiken var Veronica Maggios Satan i gatan och mobiltelefonerna lade vi i muggar för att förstärka ljudet, med resultatet plastig resonanslåda. Solen sken, livet var både underbart och hemskt på samma gång. När våren spirar som den gör just nu så kan jag inte undkomma en sentimental känsla och längtan efter att få vara ung, obrydd och ansvarslös. Så snart tid finns tänker jag ta med mig en filt, bullar och kaffetermos och gå ut och njuta av parkerna igen. En lite mer vuxen version av det som var då.
Att göra i dag:
1) Parkhäng. Frisk luft och solljus behöver vi alla. Se till att hålla distans till andra bara.
2) Tidningsarkiv. Kungliga biblioteket har öppnat upp sitt digitala arkiv på nätet. Här kan jag sitta i timmar och söka efter historiska artiklar.
3) Fönsterputs. Jag vet inte hur era fönster ser ut i vårsolen, men hemma hos mig har vi numera ett naturligt, oönskat insynsskydd. Dags att putsa!
Parmesanbiffar med lingonsylt
4 port. 1 kg potatis, 1 msk lingonsylt, 1 tsk soja, 2,5 dl grädde, 2 st ägg, rapsolja, 1 vitlöksklyfta, salt, 100 gr parmesanost, 500 gr nötfärs, 1 gul lök, svartpeppar. Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatis. Blanda nötfärs med parmesan, lök, senap, ägg, kryddor. Forma biffar och stek. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 10 min. Häll grädde i pannan och krydda med soja. Smaka av med lingonsylt. Servera med pressad potatis.