Vi hade avslutat kvällsmaten och sjunkit djupt ner i soffan. Maken tar fjärrkontrollen och zappar loss. Det där evinnerliga letandet efter något osett, nåt spännande som passar oss båda, ibland även tonårssonen; inte för läskigt, inte för science fiction, absolut inte amerikanskt, ingen komedi, allra helst svenskt och jättegärna danskt, norskt går också väldigt bra, inget alltför brittiskt överklassigt, inte för pratigt och inte för våldsamt. Puh ja, ni fattar. Så stannar bilden till en lite längre stund, makens tumme står stilla över fjärrkontrollsknapparna, men i rutan syns såklart nån sport och jag suckar djupt. Han tittar på mig och säger: "Jag ska inte titta, jag ska bara titta."
1)Äppeldagar. Linnés Hammarby, kl 10–16.
2)Guidning. Detaljer och kuriosa i centrala Uppsala – Från Dekanhuset till Bredgränd. Kl 13, anmälan krävs.
3)Skogsro. Vandring och tystnad i skogen, tillsammans. Kontakt för plats: Naturjouren. Kl 10.
Vegansk squashkaka
1 dl kikärtsspad, 4 dl florsocker, 4 dl vetemjöl, 1 tsk kanel, 1 tsk malen kardemumma, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 krm salt, 1 ½ dl olja, 2 msk kikärtsspad, 2–2½ dl riven zucchini, 2 dl valnötter. Värm ugnen till 175 grader. Täck en form, 20x30 centimeter, med bakplåtspapper. Vispa kikärtsspad och socker vitt och fluffigt. I en separat bunke blandas vetemjöl, kanel, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt. Mixa olja och 2 msk nytt kikärtsspad. Riv zucchinin, krama ur vätskan. Grovhacka valnötterna. Rör ihop alla ingredienser och häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 35–45 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr.