Som jag skrev förra veckan blev jag så ledsen att jag fick skrivkramp. Därmed kunde jag inte heller svara våra kära UNT-läsare. Först vill jag tacka er som ger av er tid och energi för att skriva vänliga och positiva meddelanden. Det värmer hjärtat.
Och nu ett par specifika meddelanden:
Till Barbro som är sugen på ingefärsfudge: du har rätt, det är inte lätt att hitta och köpa! Däremot såg jag ett recept av Anna Nordh i Allt i hemmet. Kolla längst ned i spalten. Hoppas du orkar baka!
Till Anki som har en vacker capiz-julstjärna. Jag har inte ännu hängt upp min parol. Nu är det bråttom! Jag skickar en bild så fort jag gör det. Och ja tack, jag fikar gärna med dig!
Till er alla: God jul!
Ingefärsfudge
Lägg bakplåtspapper i en form (ca 20 x 30 cm). Dela 1 vaniljstång och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt 4 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 2 dl mjölk, 1 dl ljus sirap, 3 tsk mald ingefära, 50 g smör och 1 krm salt. Värm på låg värme. Rör om då och då.
Höj till medelvärme. Låt massan koka tills den når en temperatur på 117 grader. Ställ åt sidan och låt den svalna en aning. Rör om tills fudgesmeten har en temperatur på 55–60 grader och börjar se matt ut. Var försiktig så att den inte blir grynig.
Häll över fudgen i formen. Släta till ytan och låt fudgen stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i bitar. Ställ den i kylskåpet.
Smält 2/3 av 200 g hackad mörk choklad i en skål över vattenbad. Ta bort skålen och rör ner resten av chokladen tills allt är smält. Doppa halva fudgebitarna i choklad och lägg på 1 msk syltad, finhackad ingefära. (Ur: Allt i hemmet)