Närmare en tam champinjon än så kommer jag inte

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT/Janerik Henriksson/TT

God morgon2020-10-11 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gick ut på hundpromenad tillsammans med grannen. Rätt som det regnade kom det en skur, som min mamma brukade säga när det regnade rätt ner hela dagen och samtidigt då och då tog i och ösregnade. Det var precis så. Min granne hade en app som sa att det skulle vara uppehåll en timme ungefär, det stämde inte. När vi gick förbi en gräsplan tittade massvis med avlånga vita svampar upp ur det ännu gröna gräset. En lustig syn och min svampkunniga granne berättade att det var bläcksvamp. En ätlig rackare. Mild skulle den vara också, ingen vild skogsarom påstod grannen. Något för mig med andra ord. Vi plockade. Dyblöt gick jag hem, rensade och stekte. Helt klart, närmare en tam champinjon än så kommer jag inte.

Maria Larsdotter är kulturreporter. 

1)Serie. "Bröllop, begravning och dop" andra säsongen. Helena Bergström och Maria Lundqvist är fantastiska skådespelare. Finns på TV4 och CMore.

2)Tänd ljus. Plocka fram alla glasburkar du har och tänd värmeljus i dem. Njut!

3) Stadsvandring. 12 oktober var Gösta Knutssons födelsedag. Till minne av den görs en stadsvandring. Samling vid Riddartorget kl 14.

Bandpasta med tofusås

Lägg i en matberedare: 1 block smulad fast tofu, 1 hackad röd lök, 1,5 dl sojagrädde, 1 msk äppelcidervinäger, 2 klyftor vitlök, 1 msk näringsjäst, 1 msk potatismjöl. Blanda allt till en slät sås. Koka bred bandpasta enligt anvisningar på paketet häll av vattnet och låt pastan gå ner i grytan igen. Häll över tofusåsen och blanda väl men försiktigt. Hacka rikligt med persilja och en 1/2 dl mandel, strössla över pastan servering. Kokta gröna ärtor är också gott till.