För att behålla sommarkänslan äter jag på balkongen. Men nu har det blivit problem. En efterhängsen insekt, ett rovdjur, kommer alltid flygande. Jag hinner ta två tuggor, sen landar getingen på min tallrik. Jag viftar med armarna men den bryr sig inte. Så här på sensommaren är de randiga stickmonstren efterhängsna. De är i princip allätare och älskar protein, (kött och fisk) och söta grejer. Däremot ska de visst avsky doften av nejlika, mynta och kaffe. Jag ska bygga en getingbefriare med de tre ingredienserna i.
Lotta Frithiof är reporter på UNT och har blivit biten av getingar så det räcker.
Att göra i dag
1) Teater 1. Premiär på Uppsala stadsteater, Lilla scenen: "Det händer inte här" en pjäs om när en Uppsalastudent kidnappades år 2011. Bara 36 platser.
2) Teater 2. På Reginateatern spelas "Älskade Marie – att skapa i skuggan av ett geni". Pjäsen handlar om konstnären Marie Krøyer som blev upptäckt först långt efter sin död.
3) Skulpturer. Tänk dig själv som stickad i naturlig storlek! Liisa Hietanen har stickat och virkat skalenliga invånarna från sin hemby. "Villagers" visas på Kulturhuset Möbeln i Tierp.
Dagens tips: Äppelfrallor
Du har gjort mos, paj och must men har äpplen över. Testa kalljästa äppelbröd: Kärna ur och tärna 1 äpple. Rör ut 12 g jäst i 3 dl kall mjölk. Tillsätt äppeltärningarna, 1 dl äppelmos, 1 tsk salt och 8 dl rågsikt. Arbeta till smidig deg. Dela i 12 bitar, forma runda bullar, pudra över mjöl, täck med plastfolie och låt bullarna stå i kylen 10–12 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden cirka 10 min (Allt om mat).