Nu har vi årets mörkaste dygn bakom oss

God morgon!

God morgon!

Foto: Janerik Henriksson/TT

God morgon2021-12-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre minuter och tjugo sekunder. Så mycket längre blir dagarna i snitt nu, efter att vintersolståndet inföll sent igår eftermiddag. Jag har svårt för mörkret och på sistone jag har knappt märkt att det blivit dag innan det blivit natt igen. Det har sin förklaring. Jag läser att vi under gårdagen såg dagsljus i sex timmar, fyra minuter och 48 sekunder. Men nu vänder det. Och när jag en eftermiddag sitter med min väns underbara unge i famnen, några dagar innan hennes första jul, och hon pekar och pekar mot ljusen i julgranen och sedan mot julstjärnan i fönstret så förstår jag att mörkret har något det med, utan det förstår vi inte ljusets betydelse.

Ebba Örn är reporter på UNT och välkomnar ljuset.

Att göra idag

Bio. Jag vill bara kura ihop mig i salongen framför musikaldramat "Anette", det animerade familjeäventyret "Encanto" eller den norska dramakomedin "Världens värsta människa".

Sista minuten. Vi brukar köra en julklappslek där alla köper och slår in två klappar à hundra kronor styck. Ett hetsigt spel följer sedan där man på tärning ska försöka få ihop så många klappar som möjligt eller åtminstone få sin favorit. De mest idiotiska sakerna brukar bli mest populära. Jag får ta att köpa mina bidrag efter jobbet idag.

Apelsinsallad med granatäpple

Skala fyra apelsiner med kniv så att även det vita går bort. Skär i skivor och lägg upp på ett fat. Dela ett granatäpple på hälften och pilla ut kärnorna (bra att ha förkläde för de brukar vara små granater). Strö över apelsinen och ringa över lite honung. Hacka en näve valnötter och strö över. Gott till det mesta! Recept från Ica.