Min pappas kusin byggde nyckelharpor. Han satt och sög på sin pipa och fnulade med sina verktyg. Han sa inte så mycket, han var ganska tystlåten av sig förutom då han var tvungen att mixtra med en trasig traktor eller en strejkande, rostig skördetröska. Ujuj. Då kunde jag höra honom svära långa, långa haranger. Men jag tyckte att det var fascinerande att höra honom. Att denna människa som var så genomsnäll och tålmodig när det gällde finsnickeri kunde genomgå denna förvandling. Men jag var aldrig rädd för honom, jag visste ju att svordomarna endast gällde materiella ting.
Maria Larsdotter är kulturreporter och gillar hantverk.
1)Broar. Varje bro över Fyrisån har sin historia. Anders Allard har visning i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Kl 13–14:45. Anmälan krävs.
2)Skulptur. Skulptören Anna Löwdin arbetar med marmor och lintråd. Kvarnbo kvarn, kl 12–16.
3)Konsert. Gruppen Bäckafall spelar i Mariakyrkan i Sigtuna, Samuel Lundh, nyckelharpa och Hampus Grönberg, gitarr. Kl 15–16.
Tofugryta med saffran
Skiva 1 purjolök och en vitlöksklyfta. Fräs i olivolja i en gryta tills löken har mjuknat.
Hacka 1 fänkål, 4 potatisar och 1 morot fint och låt fräsa med i några minuter. Tärna 400 gr tofu och vänd ner tillsammans med 4 dl vatten, 1,5 dl vitt vin, 2 dl grädde, 1 buljongtärning, 1 paket saffran och 1 tsk stötta fänkålsfrön. Låt allt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Bönaioli: Mixa 0,5 burk vita bönor ihop med 2 vitlöksklyftor, 1 tsk dijonsenap och 2 dl rapsolja, smaka av med salt. Servera grytan med aioli och bröd. Inspirerat av Vegomagasinet.