För bostadsintresserade i Uppsala har Widerlövs blivit något av ett begrepp. Den fastighetsmäklarfirma som Stefan Widerlöv startade med sin bror Tomas för 22 år sedan är numera en av Uppsalas största.

Varför blev det just mäklarbranschen? Han berättar att svärfar spelat en viss roll.

– En gång när jag var ung hjälpte jag min svärfar att sälja några gamla prylar som låg i hans garage. "Du är duktig på att sälja", sa han åt mig.

Artikelbild

| Företagare. De första åren var tuffa när Stefan Widerlöv tillsammans med sin bror drog igång mäklarfirman i Uppsala. Företaget blev något av en framgångssaga och i dag sysselsätter det ett 50-tal personer.

Stefan hade pluggat en del it på universitetet men hade inga direkta mål med sina studier. Svärfars ord sådde ett tankefrö och bidrog till att han sökte in på Mäklarhögskolan i Gävle.

Sedan inträffade det nästan osannolika att hans båda bröder Tomas och Johan i samma veva också beslöt att bli fastighetsmäklare.

– Oberoende av varandra hade vi alla tre bestämt oss för att gå Mäklarhögskolan, så vi tillbringade ett år i samma klass. Det låter lite fånigt att vi tre bröder gick där samtidigt.

Nej, varför då? Det var väl inte fånigt?

–  Vi kan väl kalla det lustigt i så fall, svarar Stefan Widerlöv.

När mäklarutbildningen var klar 1994 befann sig Sverige fortfarande i svackorna av en lågkonjunktur och det var svårt att få anställning som mäklare. Det ledde till att Stefan och Tomas beslöt sig för att starta en egen mäklarfirma i Uppsala, medan yngste brodern Johan läste vidare till byggnadsingenjör.

Svärfar hade ett finger med i spelet även denna gång och lånade ut en industrilokal i Kungsängen där de båda bröderna fick hålla till. I början var uppdragen få och Widerlövs extraknäckte med polititransporter. Det innebär att de på uppdrag av polisen och landstinget transporterade personer som avlidit, upplevelser som kunde vara psykiskt påfrestande. Det hände att de från en liktransport fick rycka ut på mäklaruppdrag.

Fastighetsmäklare och polititransportör, det är en ganska udda kombination.

– Ja, men med vissa beröringspunkter, kommenterar Stefan Widerlöv snabbt. I båda jobben behöver man ofta gå klädd i mörk kostym och slips.

Efter de första tuffa åren vände det uppåt, delvis tack vare konjunkturen men till stor del beroende på bröderna Widerlövs innovativa förmåga.

De började kontakta privatpersoner som lagt ut annonser om "Bostad säljes". Var de intresserade av mäklarhjälp?

De erbjöd sina kunder tjänster som städning och flyttning. De skaffade en egen hemsida på internet. De introducerade budgivning på nätet.

Det här är självklarheter i branschen i dag men på den tiden var Widerlövs ofta först i Uppsala och till och med i Sverige med nymodigheterna.

De fick vind i seglen och 2004 utsågs Widerlövs av Dagens Industri till årets gasellföretag i Uppsala län.

Företaget växte i takt med framgångarna och det har i dag ett 50-tal anställda. Stefans nuvarande roll i firman är att ansvara för de administrativa insatserna.

Han är glad att de slitigaste åren är över och passar på att sända några tacksamma ord till hustrun Maria som fick dra det tyngsta lasset på hemmaplan under perioden han var med och byggde upp företaget.

Vad tycker du om att fylla 50 år?

– När jag var yngre ansåg jag att 50 var väldigt gammalt men så känner jag, som tur är, inte längre, säger Stefan med ett skratt.

Han ser fram emot födelsedagen som ska firas med släkten i Rom och bland det som lockar mest är det italienska köket.

Framtiden då, vad har du för planer?

– Jag fortsätter i företaget i den roll jag har i dag. Jag tycker fortfarande att mäklarbranschen är väldigt spännande. Det som kretsar kring boende berör alla.