Efter ett helt liv med hästar, där Eric Lette både utbildat hästar, ryttare och toppdomare, ska han nu ta det lite lugnare och enbart bli en åskådare. Han tycker själv att det varit dags att stiga åt sidan. Dags att släppa fram yngre förmågor.

–­ Jag har under nästan 30 år utbildat ryttare och toppdomare, och det är dags för några yngre att ta över. Äldre personer ska inte sitta och bromsa utvecklingen, utan man ska släppa fram de yngre som ska ges möjlighet att få erfarenhet och rutin. Nu har jag fyllt 75 år och känner att det räcker, säger Eric Lette.

Han kan se tillbaka på en lyckosam karriär inom dressyrsporten. Han har medverkat vid tio world cup-finaler och tre OS-finaler. Han har coachat svenska landslaget i dressyr och har även arbetat med det brasilianska landslaget. Under många år som aktiv har han rest världen över och han berättar att det kunde bli ett 40-tal resor över hela världen per år.

– Jag tog över som ansvarig för det Internationella Ridsportförbundet 1993 och jag slutade där 2001, efter åtta år. Då hade jag suttit i kommittén och arbetat med dressyrfrågor länge.

Han var också den person som moderniserade dressyren genom att få med det fria programmet till musik, kür, i OS- och VM-sammanhang.

– Det var redan i världscupsammanhang, men det fanns många konservativa personer inom dressyrkommittéerna för både VM och OS som bromsade utvecklingen och ville hindra moderniseringen inom dressyren. Efter sex års diskussioner lyckades jag köra över de negativa rösterna, de som inte var så positiva till förändringen, och fick med küren som en del av dressyrprogrammet till Atlanta 1996, berättar Eric Lette.

Det är för hans arbete för ridsporten, särskilt dressyren, med att förnya dressyrtävlingarna som Eric Lette blir tilldelad Hederserkännandet av Svenska Ridsportförbundet. Erkännandet fick Eric Lette ta emot på Strömsholm under en ceremoni för ett par veckor sedan.