Klara Svensson har boxats i halva sitt liv, och med synnerligen gott resultat, bland annat silver i VM 2006 och silver i EM 2007. Sedan hon blev proffsboxare för sex år sedan har hon vunnit WBC interim champion lätt weltervikt 2014 och weltervikt 2016. Av 19 genomförda proffsmatcher har hon vunnit 17.

– Det säger att det jag tar på mig gör jag bra. Jag är målinriktad, uthållig, ambitiös och har en stor drivkraft. Boxning är väldigt intensivt, ett nu eller aldrig. Du måste vara smart, snabb och stark för att lyckas. Då får du en väldigt belönande kick, säger hon när hon besöker Stockholm inför en inspelning av tv-programmet “Superstars” i Kanal 5.

Smart tänkande krävs för att omvandla de ständigt förändrade förutsättningarna i ringen till strategier – fort som ögat för att ligga några steg före motståndaren. Styrkan är ett resultat av mödosamt arbete med i stort sett två dagliga träningspass i tre månader före match. Det mentala förarbetet är minst lika viktigt, med specifika motivationshöjande målbilder, visualisering och egoboosting.

Artikelbild

| Doftfantast. Vid sidan av boxningsringen är parfymer Klara Svenssons stora passion. Hennes plan är att tillverka en egen doft.

– För att vinna måste du sträcka på dig och utstråla vinnarpondus inför både publik, domare och motståndare. Aldrig visa att du är trött eller har ont. Du måste tjuva åt dig allt pondus du kan, det är trots allt en bedömningssport.

Som flicka drömde hon om att bli sångerska, en artist. På sätt och vis är drömmen förverkligad; i ringen spelar hon en roll.

– Utanför ringen ska man vara trevlig och inte dominera. I ringen är det fritt fram för mig att leva ut sidor som andra människor aldrig lever ut, jag kan vara aggressiv, svära och spotta. Det är ganska befriande.

Uppvuxen i skånska Höllviken var hon som pojkflicka mycket fotbollsintresserad. Som 14-åring upptäckte hon boxningen i en lokal nära fotbollsplanen och kände genast att denna individuella idrott var rätt för henne.

– Jag gillade att jag var tvungen att lära känna mig själv, både mina styrkor och svagheter; tvungen att veta vem jag är för att kunna ta mig ur jobbiga situationer.

Så vilka är dina styrkor?

– Min uthållighet, snabba reaktion och blick för ringen. Jag är nog jobbig att möta.

Och svagheterna?

Hon suckar:

– Min kropp är egentligen inte byggd för boxning, jag är lång och gänglig. Det syns när jag blir trött. I nästa liv ska jag födas som man och tungviktare. Det passar mig bättre.

Drivkraften är bekräftelse, så har det alltid varit.

– Klart när man är mittenbarn! Utan bekräftelse kan man ju “försvinna”. Men mitt fokus nu som mer mogen är att få det främst från mig själv, en bekräftelse på att jag maxar min utvecklingskurva.

Som mogen person är hon väl medveten om vilka skaderisker hon utsätter sig för.

– Boxning är inte något kuddkrig. Nu behöver jag inte längre bevisa hur tuff jag är, jag vet det. Jag undviker onödiga slag mot huvudet under träningen. Man har bara en hjärna, den ska man vara rädd om.

Med tanke på livet utanför ringen bör hon även vara rädd om näsan.

– Parfym har varit min stora passion ända sedan jag var barn! Jag har jobbat i en kosmetikbutik, tränat upp min näsa och lärt mig känna igen olika dofter. Parfym är så mycket upplevelser, känslor och minnen. Min stora plan är att tillverka en egen.

Utmärkande utanför ringen är hennes extroverta sida.

– Jag är social och gillar att skämta, men jag är också väldigt orädd och det märks tydligt att jag har humör; jag är ljudkänslig och kan bli irriterad som en argbigga. Men jag är ingen träningsnarkoman, utan gillar kultur och att njuta av livets goda, säger Klara Svensson. (TT)