– För mig var det en dröm att hitta detta hus, så när vi väl fick chansen att köpa det, tvekade vi inte. Jag älskar naturen och tycker det är fantastiskt att vi kan se rådjur från vardagsrumsfönstret. Nu känns det som vi alltid bott här.

Niina älskar inte bara gamla hus utan även gamla möbler och heminredning. Och det märks att det bor en kreativ person med öga för detaljer när man stiger över tröskeln till huset från 1910.

Vartenda rum är omsorgsfullt inrett i lantlig stil i toner av grått och vitt och överallt står stilleben i form av ljuslyktor, madonnor och blommor.

– Inredning är mitt stora intresse. Jag var med i tidningen ”Villalivet” och deras tävling ”Sveriges mysigaste hem 2018” och blev regionfinalist.

Mycket av fritiden ägnar Niina och hennes sambo Thomas åt att åka på loppisar. Det är där hon hittar möbler som hon sen målar och använder i inredningen.

Niina visar några av sina husprojekt. Vardagsrumsväggen har hon målat i grå kalkfärg, köksluckorna har fått en matt grå nyans och trappan till övervåningen har blivit vit.

–Jag är en väldigt kreativ och energisk person. Jag gillar när det händer saker och jag har alltid en bild i huvudet av hur det kommer bli innan jag sätter igång med ett projekt. Det är inte alltid familjen är positiv i förväg, men när de ser det färdiga resultatet blir de nöjda och förstår hur jag tänkt.

Att ha humor och vara positiv är egenskaper som Niina uppskattar hos andra. Hon är heller inte främmande för att driva med sig själv.

– I dag råkade jag få massor med stearin på vardagsrumsväggen från ett doftljus. Det blir nog ett ironiskt inlägg på sociala medier om det.

Familjen och de fyra sönerna är en annan viktig pusselbit i Niinas liv.

– Jag har lika många söner som en fyrklöver har blad. Och precis som att en fyrklöver står för lycka och är ovanlig att hitta, är det ovanligt att ha fyra söner. Jag brukar säga att mina söner är min fyrklöver. Och jag bär alltid en kedja med en fyrklöver om halsen.

Niina är född i Kokkola i Österbotten i Finland och flyttade till Sverige med sina föräldrar som treåring under 70–talet, när arbetslösheten i Finland var stor.

– Jag lärde mig svenska i sandlådan och sen lärde jag mina föräldrar språket. Men vi fortsatte att prata finska hemma.

Niinas finska ursprung betyder mycket för henne. Hennes farmors hus som ligger 20 mil norr om Vasa finns kvar, och varje sommar åker hon och familjen dit och bor där tillsammans med finska släktingar.

– Jag skulle säga att jag är finsk i hjärtat. Men i huvudet är jag svensk. Jag drömmer på svenska och har lättare att uttrycka känslor på svenska.

Niina har jobbat många år inom handel och har utbildat sig till florist, men är även utbildad undersköterska. De senaste åren har hon arbetat inom äldreomsorgen.

– Mitt jobb som samordnande undersköterska passar mig väldigt bra. Jag gillar att lösa problem och ser ofta möjligheter där andra ser svårigheter. Jag trivs också med att ta hand om andra.

Att jobba nära äldre och sjuka människor har fått Niina att tänka mer på att tillvarata varje dag.

– Många pratar om vad de ska göra när de blir pensionärer. Men man måste ta vara på livet nu. Min mamma som är 70 år fick plötsligt en stroke för ett år sen när hon var och handlade. Nu är hon förlamad i höger arm och har svårt att prata. Man lever bara en gång och därför tycker jag man ska göra saker man trivs med varje dag.