För Britta Lästh har engagemanget och det brinnande intresset för att påverka funnits med sedan uppväxten i Piteå. Hon var aldrig rädd för att spjärna emot vad som förväntades av henne, utan valde alltid att lita på sin egen instinkt. Från passionen för konståkning till djupdykningen i politiken – Britta lämnar inga beslut åt slumpen.

Hon tar emot i den röda villan med vita knutar som ligger strax intill en hästhage. Här finns det utrymme för att påta i trädgården och låta barnen hitta på egna upptåg. Britta berättar med ett skratt att det på vintern är konkurrens i familjen om vem som ska skotta.

Familjen Lästh slog rot i Knivsta 2003, efter att ha bott på Lidingö i sju år. Britta – som hade med sig politiken i blodet från sin pappa – såg direkt möjligheter i kommunens verksamhet. Här behövdes en ishall, en sporthall och någonstans där barnen kunde simma.

– Jag insåg att jag verkligen var en föreningsmänniska när jag fick barn; man måste engagera sig för att barnen ska få något att göra. Politiken hade jag slutat med när jag först flyttade till Uppsala för att studera, men när vi bosatte oss i Knivsta beslutade jag mig för att ta upp den igen, berättar hon.

Som ung hade hon varit en orubblig moderat, och förväntade sig därför att landa i partiet även i Knivsta. Men den hängivenheten till kommunen och att utveckla den potentialen som fanns hittade hon i stället i ett annat parti.

– Jag upptäckte Knivsta.nu och insåg att det var perfekt.

Knivsta.nu är det tredje största partiet i Knivsta och där fann Britta den lokala politiska kraften som letat efter. Att lämna sitt moderparti och vidga sina politiska vyer kom naturligt för henne, och hon förklarar det som att hennes perspektiv skiftade när hon fick sina barn.

– Du börjar se annorlunda på omvärlden när du skaffar barn. Då handlar tillvaron om mer än dig själv. Jag har gått från att vara väldigt blå till att inse att det inte bara är individen som är viktig för att samhället ska fungera, säger hon.

Britta ryggar inte tillbaka mot förändring – hon omfamnar den helhjärtat – oavsett om det gäller henne själv eller omvärlden. Efter att ha arbetat inom bank och försäkring i 25 år bytte hon i höstas yrkesriktning helt och började jobba på Röda Korset. Det var flyktingkrisen som fick henne att överväga att byta bana. Varje dag när hon var på väg till och från jobbet såg hon barn, kvinnor och äldre som flytt till Sverige och inte hade någon stabil tillvaro.

– Jag kunde inte bara leva på som vanligt och bevittna en pågående katastrof. Det gick inte att bara sitta hemma i soffan och tänka på hur förskräckligt det var – jag var tvungen att engagera mig.

Hennes första instinkt var att åka ner till ön Lesbos i Grekland och hjälpa till på plats, men då invände barnen. Britta strukturerade om sina planer och anmälde sig i stället som volontär hos Röda Korset. Där hittade hon ett sammanhang som stämde överens med hennes värderingar och som hon kände att hon kunde utvecklas inom. Hon var med vid insamlingar och hjälpte till där det fanns behov i Knivsta. Britta förklarar att Röda Korset för henne är den ultimata organisationen eftersom de finns på plats före, under och efter en humanitär katastrof.

– Det ger mig så otroligt mycket att arbeta inom Röda Korset. Varje dag går jag till jobbet med ett stort leende, säger hon.

Inför den stundande födelsedagen sker även en förändring som ligger Britta väldigt varmt om hjärtat. I och med det politiska åtagandet i Knivsta har hon länge kämpat för att det ska byggas ett allaktivitetshus i kommunen – närmare bestämt i 14 år. Av en lycklig slump är det just dagen innan hennes födelsedag, alltså i dag, som det första spadtaget tas.

– Från början hade jag inte tänkt att fira på något särskilt sätt, men när jag fick höra nyheten om allaktivitetshuset tänkte jag om. Jag har jobbat för det så länge – kanske korkar jag upp en flaska champagne för att fira, säger hon och skrattar.