Kemi är ett ämne som har studerats i tusentals år och kan kortfattat beskrivas som ”vetenskapen om materiella ämnens sammansättning, egenskaper och omvandlingar”, enligt ”Nationalencyklopedin”.

En som tidigt fastnade för ämnet är Folke A. Nettelblad som har studerat och forskat i medicin och kemi sedan 1970-talet. Men på slutet av 1980-talet beslöt han sig för att i stället satsa på skrivandet – men släppte inte det han tidigare hade lärt sig helt och hållet.

1994 började han på uppdrag att författa läroboken Spektrum Kemi, som sedan dess har getts ut i tre ytterligare upplagor – och som hundratusentals högstadieelever över hela Sverige tagit del av i undervisningen. Framöver kommer även en digital version att lanseras som 60-årsjubilaren skriver tillsammans med hustrun Karin, som han även driver en gemensam firma med.

Artikelbild

| Folke A. Nettelblad.

– Jag tror att en viktig orsak till populariteten är att utöver att vi har en positiv anda och vill visa det intressanta och roliga med kemi, så är det att vi förklarar tydligt, men också att hitta det som berör eleverna. Att sitta och traggla formler kanske ett fåtal är intresserade av, men att visa hur kemin har betydelse för att hålla sig frisk, vad man ska äta, hur man ska träna och skydda vår miljö med mera gör att fler får upp ögonen.

Hur är det att ha en firma tillsammans med sin fru?

– Det har både fördelar och nackdelar. Det är inte alltid som vi är överens, men genom att vi känner varandra så väldigt bra efter nästan 40 år tillsammans så är det lättare att samarbeta med henne än med någon utomstående. Vi vet var vi har varandra och behöver inte vara rädda för att säga ifrån.

Vissa säger att man inte ska blanda ihop arbete och privatliv?

– Ja kanske, och på ett sätt känns det som att vi aldrig har fritid så länge vi är hemma. Utan det är först när vi reser utomlands som vi är lediga.

Många trogna UNT-läsare känner annars säkert igen Folke A. Nettelblad. Under mer än ett decennium var han en flitigt förekommande skribent på den dåvarande avdelningen ”Likt & olikt”.

– Då skrev jag där dag för dag. Ibland var det osignerade kortare artiklar, men även längre som var signerade om årsdagar, jubileer och världs- och svensk historia.

Sedan 2002 bor 60-årsjubilaren i ett hus i Ålandsdal mellan Vänge och Järlåsa. Här stortrivs han och hustrun.

En lite udda syssla är att de låter sina sex kaniner gå utomhus i hagar – året runt.

– Om man har haft dem helt inne på hösten så kan man inte släppa ut dem för då har de inte rätt vinterpäls, men om de är ute hela året så klarar de det, säger Nettelblad som väntas få nya kaninungar den närmaste tiden.

Hur fastnade ni för kaniner?

– Det var vår ena dotter som ville ha det, och eftersom sonen var allergisk så gick det inte att ha kaniner inomhus, utan då fick de vara ute från början, och det här var 1999. Den första kaninen blev elva år och han är anfader till de flesta som vi har nu. Vi har fått tillföra nytt blod under åren för att det inte ska bli för mycket inavel.

Det låter som att det är mycket jobb med det här?

– Ja, ibland när det är dåligt väder känns det inte så roligt. Men kaninerna behöver komma ut ändå, och när man ska hämta in dem på kvällen är det inte alltid som de är med på noterna.

Hur gör man då?

– Man använder en transportbur, ungefär en sådan som man kan ha för katter och hundar. Med en sådan går jag runt och samlar in dem. Men kaniner har starka personligheter, och vi har en kanin som vägrar tas in i transportburen, så han brukar stanna och så får man lyfta upp honom och bära honom i famnen i stället. Även kaninerna har sina egenheter.

Hur känns det att fylla 60 år?

– Det är inget som jag tänker så mycket på. Man blir äldre, och det är inget att göra något åt. Det är en av flera milstolpar.